Подршка СКГО изменама Закона о планирању и изградњи

Нема коментара Дели:

Подршка СКГО изменама Закона о планирању и изградњи
Београд, 18. март 2023.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфрaструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић разговарао је са представницима Сталне конференције градова и општина (СКГО) о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, посебно о одредбама које се односе на бенефите које ће те измене донети локалним самоуправама.

Весић је навео да поменуте законске измене и допуне имају за циљ да се реше свакодневни проблеми у поступању, убрза процес издавања грађевинских дозвола и поступак учини транспарентнијим.

Он је објаснио да, према тим изменама, убудуће једном издати локацијски услови неће моћи да се мењају током саме градње, док ће информације о локацији моћи да издају и нотари.

Према његовим речима, инвеститори ће убудуће морати да приложе доказ о осигурању евентуалне штете трећим лицима пре пријаве радова, али и експлицитне гаранције да ће платити поправку евентуалне штете на локалној инфраструктури, која би могла да настане током изградње.

Министар је указао на то да ће инвеститори морати да приложе доказ о кретању грађевинског отпада како се не би стварале дивље депоније, и уједно нагласио да ће локалне самоуправе имати обавезу да најмање 70 одсто њихове територије буде покривено урбанистичким плановима.

Закон је предвидео и каталог браунфилд инвестиција, што ће олакшати изградњу у градовима и општинама, навео је Весић и додао да ће енергетски пасош постати обавезан.

Према његовим речима, нове зграде већ имају пасош, а старим зградама се оставља рок да га прибаве, и то три године за јавне зграде, пет година за компаније и 10 година за стамбене зграде, за које ће трошкове сносити јединице локалне самоуправе.

Oн је предочио да ће убрзани процес издавања грађевинских дозвола довести до повећања прихода од доприноса за грађевинско земљиште, јер ће се више градити, као и од пореза на имовину, који је изворни приход локалних самоуправа, будући да ће бити више изграђених објеката.

Поред тога, како је подвукао, локалне самоуправе ће имати и веће приходе од већег броја прикључака на комунални систем, а укидање конверзије довешће до тога да локалне самоуправе добију већи приход јер ће се градити на тим локацијама.

Генерални секретар СКГО Никола Тарбук рекао је да је Министарство уважило сугестије ове организације током израде законских измена и допуна, и уједно исказао захвалност Весићу на томе што је СКГО препознао као важног партнера, истичући подршку предложеним изменама.

Тарбук је додао да СКГО стоји на располагању ресорном министарству у изради подзаконских аката и у имплементацији законских измена.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Приштина се обавезала да спроводи активности на формирању ЗСО

Следећа вест

Безбедносна ситуација у Србији стабилна

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *