Полагање завршног испита за осмаке почиње сутра

Нема коментара Дели:
Полагање завршног испита за осмаке почиње сутра

Београд, 20. јун 2023.
Влада Републике Србије саопштила је да у среду 21. јуна почиње полагање завршног испита за осмаке, уз напомену да се за јунски рок пријавило 66.970 ученика и полазника функционалног основног образовања одраслих.

И ове године Влада Републике Србије је са Министарством просвете, Министарством унутрашњих послова, Заводом за вредновање образовања и васпитања и Канцеларијом за ИТ и еУправу, извршила све припреме за успешно полагање завршног испита на крају основног образовања који ће трајати до 23. јуна 2023. године.

Родитељи ће увид у прелиминарне резултате имати од 8 часова 25. јуна на порталу Моја средња школа, на којем ће моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита током 25. и 26. јуна.

Да подсетимо, претходне школске године, све активности у вези са полагањем завршног испита на крају основног образовања и уписа у средње школе су прошле без иједног проблема.

До пре само две године, овај процес је за ученике и родитеље био много стреснији, а дигитализацијом комплетног процеса и додатним улагањима у опрему, Влада је омогућила сигурнији и транспарентнији процес полагања завршног испита, као и могућност да родитељи све кораке за завршетак основне и упис у средњу школу, уместо на 7 места, обаве електронски на једном месту – порталу Моја средња школа.

Ове године је уведена новина и трећи, комбиновани тест, замењен је изборним тестом, а ученици су имали могућност да изаберу из ког предмета ће полагати трећи тест. Највише ученика одлучило се за тест из биологије (38 одсто), следи географија (29 одсто), историја (16 одсто), хемија (9 одсто) и на крају физика (8 одсто).

Као и претходне године, из превентивних разлога, родитељи ће резултатима завршног испита и функцији за подношење приговора на резултате моћи да приступе електронски са територије Републике Србије.

Логовање на портал Моја средња школа из иностранства ће бити закључано до завршетка активности везаних за реализацију завршног испита, односно до 28. јуна.

И ове године листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа, уз могућност неограничених измена и допуна до 2. јула, а родитељи ће од 8 часова 3. јула на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама. За упис ученика у први разред средње школе за школску 2023/2024. годину, планирана су 75.853 места укупно.

Прошле године, повезивањем са системом здравства први пут је омогућен и електронски упис и за све ученике који уписују профиле за које је потребан здравствени преглед, под условом да су га обавили до тренутка подношења електронске пријаве за упис. Ове године процес је додатно унапређен па ће се приликом подношења листе жеља проверавати електронски да ли ученици имају завршен неопходан здравствени преглед, а како би до уписа сви предуслови били обезбеђени.

Имајући посебно у виду спровођење мера заштите и обезбеђивања сигурности и безбедности ученика и запослених у школама, пре и током завршног испита, све активности планиране су и биће реализоване са Министарством унутрашњих послова, кроз детаљно разрађен план.

За ученике осмог разреда ООШ ,,Владислав Рибникарˮ обезбеђени су повољнији услови, са циљем да се свим ученицима омогући равноправни приступ могућностима за упис у средњу школу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Конкурс за војностручно оспособљавање за резервне официре рода авијације

Следећа вест

Комесаријат помогао 26.151 породицу да реши своје стамбено питање

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *