Пољопривредницима из Орашца додељени бесплатни заштитни рамови за тракторе

Нема коментара Дели:

Орашац, 2. август 2023.

На основу Уредбе Владе Републике Србије о условима и начину спровођења субвенционисане доделе заштитних рамова за употребљавани трактор, као једне од превентивних мера за смањење броја страдања услед превртања трактора и покушаја минимизирања повреда возача, данас су пољопривредницима из Орашца код Аранђеловца додељени поменути бесплатни рамови.

Догађају су присуствовали министар грађевинарства, саобраћаја и инфаструктуре Горан Весић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић и начелник Управе Саобраћајне полиције Славиша Лакићевић.

Весић је том приликом објаснио да је реч о пројекту Владе у којем учествује више министарстава, а носилац је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

У Србији има око 100.000 старих трактора и само у протекле три године 83 особе су погинуле на тракторима у саобраћајним несрећама, док је 549 лица повређено. Сматра се да је око 46 лица настрадало само у прошлој години у незгодама ван главних путева, на њивама или у шумама, упозорио је он.

Према његовим речима, управо зато је Влада Србије донела уредбу како би обезбедила средства за наредне три године за субвенције за постављање рамова који штите животе људи који возе тракторе, при чему је у овој години за те намене обезбеђено 125 милиона динара.

Ове године је подељено приближно 4.600 рамова, при чему се пријавило око 6.000 пољопривредника, прецизирао је министар и најавио да ће већ за неких месец дана бити расписан нови конкурс за рамове који ће бити додељени следеће године.

Ово је уједно позив онима који нису до сада учествовали да се пријаве. Важно је да заједно урадимо све што можемо да бисмо повећали безбедност на путевима, нарочито у руралним срединама, поручио је Весић.

Према његовим речима, ова акција показује да држава води рачуна о пољопривредницима, и то не само кроз њихов основни посао и субвенције, већ и када је њихова безбедност у питању.

Танасковић је, у оквиру поменуте акције, разговарала са пољопривредницима из Орашца о проблемима са којима се они суочавају.

Она је истакла да ће ове године 113 милијарди динара бити исплаћено директно пољопривредницима, док је до сада тај износ био 60-70 милијарди динара.

Када је реч о терминима исплате субвенција, министарка је објаснила да су у овом периоду прошле године оне исплаћиване за претходну годину, док се сада исплаћује текућа година, оценивши да је држава у том смислу озбиљно покренула и убрзала ствари.

Танасковић је, такође, констатовала да је један број пољопривредника недовољно информисан о томе шта све могу да искористе, те је најавила да ће организовати отворена врата у свим локалним самоуправама како би објаснила пољопривредницима где могу да узму субвенцију за тракторе, преко којих пројеката, шта то држава нуди, када ће бити јавни позиви и слично.

Она је подсетила на то да је од 2017. године до сада више од 2.700 трактора купљено преко субвенција које држава обезбеђује.

Лакићевић је упутио апел пољопривредницима који учествују у саобраћају да поштују саобраћајне прописе, укључе жуто ротационо светло у условима смањене видљивости и да прикључна возила користе на одговарајући начин.

Он је нагласио да ће Министарство унутрашњих послова појачати све активности на критичним деоницама, наводећи да је ове године за 80 одсто смањен број повређених, док је дупло мање погинулих возача трактора.

Закључно са данашњим даном, имамо 15 возача трактора који су страдали – девет ван путева и шест у саобраћајним незгодама, прецизирао је он и додао да ће са Агенцијом за безбедност саобраћаја бити настављене превентивне активности како би се потпуно смањило страдање тракториста.

Стаматовић је подсетио на то да Агенција за безбедност саобраћаја реализује националну кампању у циљу подизања безбедности тракториста, истакавши да је ове године у те сврхе држава издвојила 125 милиона динара, а тако ће бити и наредне две године.

Идеја је да се купи више до 11.000 заштитних рамова, који ће се доделити пољопривредницима који поседују тракторе без рамова, објаснио је он и нагласио да више од 200.000 трактора у Србији нема заштитну структуру, што је велики проблем.

Ми смо конструисали универзалан заштитни рам који одговара за више врста трактора. Израђено је око 4.600 рамова који су ове године подељени пољопривредницима. Рам је атестиран и поседује сву документацију, предочио је Лакићевић.

Он је уједно скренуо пажњу свим учесницима у саобраћају да посебно воде рачуна о трактористима на путу, као и да сами трактористи воде рачуна о томе да буду осветљени и видљиви.

Пољопривредницима из Орашца додељени бесплатни заштитни рамови за тракторе

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Важност међусекторског рада у процесу европских интеграција

Следећа вест

Јачање сарадње Војске Србије и Румунске армије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *