Помоћ Новом Саду у санирању штете настале током олује

Нема коментара Дели:

Нови Сад, 26. јул 2023.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић обишла је данас, са градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем, споменик културе Петроварадинску тврђаву и објекте који су оштећени у невремену и поручила да ће се, након процене штете, сагледати могућности помоћи како би се што пре санирале последице.

Гојковић је изразила захвалност свим радницима градских комуналних предузећа који се од ноћи када су се десиле непогоде налазе на улицама Новог Сада, уклањајући дрвеће и који се труде да санирају штете на објектима који су углавном остали без крова, али и струје.

Она је, такође захвалила и свим приватним компанијама које су показале солидарност и друштвену одговорност и које помажу у санирању последица.

Према њеним речима, велику забринутост грађани су показали за стање чувеног сата на Петроварадинској тврђави, односно стрепели су да може бити оштећен у невремену.

Петроварадински сат је ту и биће ту још дуго, надамо се вековима. Превентиве ради, Град Нови Сад, Завод, сви они који брину о споменицима културе, уклонили су делове сата да не би био оштећен због непогода које се и даље најављују, али свакако сат заслужује једну посебну бригу у наредним временима, а можда и рестаурацију, указала је Гојковић.

Потпредседница Владе је истакла да ће се сагледати и могућност да се заједничким снагама ојача тај симбол Града Новог Сада, како не би стрепели у будућности.

Град Нови Сад, покрајинска власт и Влада Републике Србије су ту да помогну Новосађанима и Новом Саду да се што пре санира штета и живот настави даље онакав какав је био, навела је она.

Ђурић је рекао да су у невремену током прошле недеље на Петроварадинској тврђави оштећени објекти Дуге касарне, Арсенала и Једноставне касарне.

Према његовим речима, оштећен је кров и радници и машине су на терену, како из јавних предузећа, тако и приватних компанија и две кинеске компаније, које помажу да се штета што пре санира и покрије кров у случају да се поново деси невреме сличних размера.

Он је прецизирао да је у Новом Саду оборено више од 1.000 стабала, оштећено приближно 2.000 приватних и јавних објеката, док су штету претрпеле и школе и вртићи, као и културни објекти у Футогу и Руменци.

Ситуација у Новом Саду, како је рекао, није једноставна, а  приоритет је био да се помогне грађанима који су били изложени непосредној опасности, те да се након тога приступило чишћењу и ослобађању саобраћајница како би превоз функционисао, а онда и стабилизацији у снабдевању струјом.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Покренуто унутардневно тржиште електричне енергије

Следећа вест

Унапређење сарадње са Сомалијом у области безбедности

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *