Помоћ породицама у српским селима на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 26. октобар 2022.
Представници Канцеларије за Косово и Метохију из Сектора за развој привреде и пољопривреде обишли су данас 19 породица у селима Сушица, Сливово, Лапље Село, Чаглавица, Преоце и Доња Брњица, којима су на конкурсу додељене субвенције Канцеларије за развој прерађивачких делатности, привреде и предузетништва.

Највећи број корисника је према захтевима на конкурсу добио казане за печење ракије, а додељене су и мешаоне за сточну храну, круњачи за кукуруз, пасирке за воће и комора за сушење воћа.

Сви добитници подстицаја изразили су захвалност Канцеларији за Косово и Метохију јер им је на овај начин омогућено да олакшају свој рад, смање трошкове и унапреде производњу.

Радивоје Лакић из Преоца, који је добио мешаону за сточну храну и круњач за кукуруз, рекао je да је захваљујући овој помоћи Канцеларије значајно себи олакшао посао јер више не мора да ради на ручном млину, а проширио је и производњу јер може да подмири више сточних грла.

Зоран Ђокић из Лапљег Села, који се бави производњом ракије, подвукао је да му је изузетно значајно то што је добио казан за печење ракије и да ће му то у великој мери умањити трошкове јер је до сада плаћао изнајмљивање казана.

Живојин Јовановић из Грачанице, који је добио сушару за воће, истакао је да су захваљујући овој помоћи успели да прошире своју производњу.

Ово је један вид подршке опстанку српског народа на Косову и Метохији јер без ове помоћи не бисмо могли све ово да постигнемо, рекао је Јовановић.

Петочлана породица Зорана Недељковића из Лапљег Села бави се производњом разних врста ракија, а на конкурсу је добила казан за ракију, опрему у виду буради и муљарице за грожђе.

Према његовим речима, помоћ је изузетно важна јер ће у великој мери допринети смањењу трошкова производње овог пића.

Ова посета има за циљ да се представници Канцеларије за Косово и Метохију, као и чланови Комисије за контролу спроведених конкурса, на терену увере у значај спровођења оваквих пројеката и о току развоја привредних, односно пољопривредних делатности.

Канцеларија за Косово и Метохију овим пројектима показује да снажно подржава српске пољопривреднике у покрајини и то ће кроз своје активности наставити да чини како би поспешила привредну делатност нашег народа који остаје на својим огњиштима упркос тешким условима живота, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Србија ће у потпуности бити уз свој народ на Косову и Метохији

Следећа вест

Ствараоци са Космета и ове године представљени на Сајму књига

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *