Помоћ верским заједницама у санирању штете од временских непогода

Нема коментара Дели:

Сремска Митровица, 25. јул 2023.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов посетио је данас сремског бискупа коадјутора Фабијана Свалину, са којим је разговарао о актуалним изазовима са којима се срећу верници и свештенство у овој римокатоличкој бискупији у средишту Сремске бискупије, у Сремској Митровици.

Жигманов је истакао да Влада води рачуна једнако о свима који су претрпели штете од недавног јаког невремена, и нагласио да мањинске заједнице и припадајуће верске заједнице, као што је Католичка црква, јесу и биће у фокусу интереса Владе када је у питању санирање штета.

Он је пренео да је сазнао од бискупа Свалине да је штета на црквама, другим верским објектима и зградама у парохијама велика, да готово нема места у којима није било оштећења и да су верски службеници и сами верници предузели прве кораке на санацији објеката, да је направљена евиденција оштећених објеката и да је предата Покрајинској влади.

Бискуп је детаљно информисао министра о штетама које су настале на објектима у власништву Бискупије и појединих парохија током снажних временских непогода које су захватиле овај простор неколико пута, почевши од 19. јула.

Он је нагласио да је штета пописана и да је она забележена у већем или мањем обиму на објектима у 21. парохији, од укупно 29 које постоје у Бискупији, и то највише у општини Шид (седам парохија), као и на црквама на подручју Града Новог Сада, Града Сремске Митровице, општина Рума, Ириг, Стара Пазова, Беочин и Бачка Паланка.

Жигманов је упутио бискупа, свештенство и вернике да прате мере које прописују локалне самоуправе и Влада Србије везане за програме санирања штета које ће бити предузете, како би и они могли добити подршку.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Ватрогасно-спасилачки тим из Србије кренуо у Грчку

Следећа вест

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *