Попис становништва по највишим међународним стандардима

Нема коментара Дели:

Београд, 30. септембар 2022.
Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић изјавио је да ће сутра почети попис становништва у нашој земљи, додајући да ће тај посао у наредних 30 дана „од врата до врата“ радити 15.000 изабраних пописивача.

Ковачевић је на конференцији за новинаре објаснио да ће се попис радити методом интервјуа, поручивши пописивачима, који су били на петодневној обуци, да треба да имају позитиван приступ према грађанима и да љубазно одговоре на сва њихова питања.

Попис се спроводи да бисмо добили прецизне податке о етничким, економским, образовним, миграционим и другим обележјима становништва, рекао је директор Републичког завода за статистику.

Према његовим речима, ови подаци су неопходни за добијање поуздане слике тренутног стања, као и за пројекције будућих кретања, а нарочито за реално сагледавање последица исељавања у иностранство у последњих 11 година.

Он је нагласио да је изузетно важно да сви учествују у попису и заједно допринесу његовој успешној реализацији, а да ће најбољи пописивачи имати прилику да учествују у попису пољопривреде следеће године.

Шеф операција Делегације ЕУ у Србији Мартин Клауцке рекао је да Европска унија подржава спровођење пописа становништва и да су ти подаци битни како са аспекта социјалне политике, тако и са економског аспекта.

Клауцке је навео да је Републички завод за статистику спровео обимну припрему за попис становништва, који ће се, како је рекао, спровести у складу са највишим међународним стандардима.

Начелница Oдељења пописа становништва у Републичком заводу за статистику Љиљана Ђорђевић истакла je да сваки грађанин приликом пописа има право да се на питања вероисповести и националне припадности, која спадају у осетљива, изјасни онако како жели или како се осећа.

Она је додала да би било пожељно да сваки грађанин одговори на та питања, објаснивши да се одговори на та питања, уколико их даје друго лице уместо неког члана домаћинства, не морају дати.

Учесници конференције су подсетили на то да се податак попут јединственог матичног броја грађанина (ЈМБГ) може дати пописивачу са било ког важећег документа и да га грађанин може сам прочитати или документ дати на увид пописивачу.

Сваки пописивач је дужан да носи са собом картицу на којој се налази његова фотографија, име и презиме и идентификациони број који грађани могу затражити у било ком тренутку.

Новина овог пописа јесте коришћење електронских образаца уместо папирних, што ће помоћи да се и попис и обрада података обављају брже.

Први резултати пописа очекују се за нешто више од месец дана, а коначни на пролеће.

Грађани свакога дана могу бесплатно позвати број телефона 0800 444 005 како би се информисали о попису који ће бити 28. по реду попис становништва, домаћинстава и станова на територији Србије.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Београд за очување мира на Космету и регионалну стабилност

Следећа вест

Србија брани свој суверенитет аргументима и дипломатским средствима

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *