Посебан значај изградње и обнове локалних путева

Нема коментара Дели:

Шид, 15. јул 2023.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић обишао је радове на реконструкцији државног пута у Моровићу  код Шида, који ће житељима тог места омогућити да брже и лакше стигну до центра Шида.

Весић је том приликом најавио и важне пројекте за Шид у будућности, пре свега обнову пруге Београд – Шид, која ће се наставити ка Загребу, Љубљани, Бечу и Венецији, као и изградњу обилазнице.

Радови на обнови државног пута у Моровићу, у дужини од пет километара, приводе се крају, што је велико олакшање за мештане, како су и пренели у разговору министру Весићу.

Министар је истакао да посебан значај придаје изградњи и обнови управо локалних путева, који се не смеју заборавити, поред ауто-путева и брзих саобраћајница које јесу најважније.

Веома су важни и локални путеви који чине комфорнијим живот људи у њиховим местима, као овде, у Моровићу. На захтев председника општине обновили смо пут дужине пет колиметара, од центра Моровића до уласка у Шид, а на тај начин овим људима обезбедили да могу брзо да дођу до Шида и да имају пут какав треба да имају људи у 21. веку, рекао је министар.

Он је најавио да ће се у Шиду већ ове године радити још неколико путева, али и истакао да је најважније што је урађено – то што је измештен транзитни саобраћај, односно страни камиони из Шида.

Према његовим речима, зато је пре две недеље Влада донела одлуку којом су одређени транзитни коридори за стране камионе и они више не смеју да силазе са ауто-пута и, оно што значи за Шид, морају да иду на прелаз Батровци.

Допустили смо да овде пролазе само камиони са српским и хрватским таблицама, чиме смо битно растеретили Шид, нагласио је он.

Весић је указао на то да Шид чека обилазницу која ће бити део европског пројекта – проширења граничног прелаза Шид и са српске и са хрватске стране.

Желимо да изградњом праве обилазнице омогућимо да сав теретни саобраћај изместимо из центра Шида. То је пројекат који се овде чека веома дуго и који сам покренуо и у наредних годину или две имаћемо прве резултате, рекао је Весић.

Министар је навео да Шид чека и обнову пруге до Београда, истичући да ће тај пројекат, чија је израда у току, бити готов у октобру.

Он је објаснио да ће та пруга бити прилагођена брзини од 200 километара на сат, чиме ће Шид бити на брзој прузи, која ће бити део пруге која ће повезивати Београд, Загреб, Љубљану, Беч и Венецију.

Када завршимо пројекат у октобру, почећемо преговоре о реализацији. Идем у Брисел да разговарам са министрима транспорта Италије, Аустрије, Словеније и Хрватске и европском комесарком за транспорт, јер је то наша заједничка пруга, и тражићемо грант од ЕУ, јер је и у интересу Европе изградња те пруге и то је гаранција да ће се та пруга и изградити, поручио је он.

Радове на путу са министром Весићем обишли су и помоћник министра за друмски саобраћај Мирослав Алемпић, помоћник директора „Путева Србије“ Иван Тејић и председник општине Шид Зоран Семеновић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Од 1. јула повећан родитељски додатак

Следећа вест

Значај пројекта изградње БИО4 кампуса за научну заједницу у Србији

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *