Постићи договор о таблицама по истом принципу као за личне карте на КиМ

Нема коментара Дели:

Београд, 29. август 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић нагласио је данас да су Срби из наше јужне покрајине, без обзира на то да ли живе северно или јужно од Ибра, са олакшањем поздравили договор којим су сачуване српске личне карте.

Петковић је у изјави за Телевизију „Пинк“ рекао да смо тешком дипломатском борбом успели да очувамо мир и стабилност, као и да задржимо српске личне карте за Србе који имају пребивалиште на Космету.

Српске личне карте остају као важећи документ на Космету, што је потврдила и ЕУ, навео је он и подсетио на то да је намера Приштине била да се улазно-излазним документом уведе својеврстан визни режим од 90 дана.

Према његовим речима, договор прати дисклејмер који ће бити истакнут јавно на свим местима и говори о томе да се не прејудицира статус Косова.

Ово је велика вест, али ипак имамо проблем са таблицама, јер није прошао ни дан од договора о личним картама, а Аљбин Курти већ најављује да ће за два месеца кренути са применом одлуке од 29. јуна, којом КМ таблице више не смеју да постоје и морају да буду замењене у процесу пререгистрације на РКС лажне државе Косово.

Ми то не прихватамо, тражимо договор по истом принципу као за личне карте. Ако смо успели да сачувамо српске личне карте за Космет, то значи да исти принцип мора да остане и за таблице, да остану КМ или да се тражи решење да Приштина врати статусно неутралне таблице, које је УНМИК почео да издаје 1999, а које смо имали 2020. године, објаснио је он.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Брендирање региона Западног Балкана као јединствене дестинације

Следећа вест

Кандидат за председника нове Владе Србије Ана Брнабић

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *