Постигнут договор који се тиче слободе кретања и српских докумената на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 27. август 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић саопштио је вечерас да смо, захваљујући снажним дипломатским напорима председника Републике Александра Вучића, данас успели да добијемо потребне гаранције ЕУ и тиме постигнемо договор који се тиче слободе кретања и српских докумената.

„Њиме смо успели да обезбедимо мир и стабилност на простору Kосова и Метохије и сачувамо српске личне карте за Србе у јужној покрајини, како северно, тако и јужно од Ибра. Зато могу да кажем да имамо значајну и важну вест.

То је од пресудног значаја за Србе који живе на KиМ јер смо, упркос свим препрекама и уценама, успели да сачувамо српска лична документа за наш народ у покрајини, па самим тим сачували смо и присуство државе Србије на том простору.

То значи да ће сваки грађанин Србије који живи на Kосову и Метохији моћи са српском личном картом слободно да се креће. Сваки Србин јужно и северно од Ибра, без изузетка, моћи ће са својом српском личном картом нормално и без проблема да живи, ради, путује и прелази преко административних прелаза.

Могу да известим јавност да смо претходних недеља водили тешку дипломатску борбу, са председником Вучићем на челу, а полазећи од обавезе поштовања Споразума о слободи кретања који је 2011. године потписала бивша власт у Београду, а који је Приштина покушала да искористи за укидање српских личних карата и последично, укидање државе Србије са KиМ. То нисмо дозволили, јер смо успели да сачувамо личне карте које издаје Република Србија за српски народ који има пребивалиште на Kосову и Метохији.

Данас поподне смо обавештени да је прихваћен услов Београда о ком је јутрос говорио председник Вучић и добијене су гаранције ЕУ да ће српски народ на KиМ моћи да се слободно креће са српским личним картама.

Овај данашњи договор којим се прихватају лична документа из, пре свега, обостраног практичног разлога слободе кретања прати текст дисклејмера, који ће бити свуда видно истакнут, а који гласи:

„Омогућавање коришћења личних карата издатих од стране Приштине (Kосова) се врши искључиво из практичних разлога ради олакшавања положаја појединаца и омогућавања слободе кретања, у складу са Споразумом о слободи кретања постигнутим у Дијалогу 2011. године, не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности Kосова, не прејудицира одређивање коначног статуса Kосова и не може се тумачити као пристанак Београда на одступање од Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 (1999)“.

Овим договором Срби са Kосова и Метохије остају своји на своме и неће им бити потребан никакав папир, доказ или додатни документ да могу да живе на својим огњиштима. Овим договором успели смо да се изборимо да се нашем народу који живи на KиМ не издају никакви папири са визним режимом трајања од 90 дана, јер Срби на KиМ никада неће бити странци на својој земљи.

У периоду пред нама очекују нас значајни изазови у вези са српским регистарским ознакама, али могу да потврдим да 1. септембра Срби са Kосова и Метохије неће имати никакве проблеме са српским документима на административним прелазима.

Приштина је ипак на крају прихватила постојање личних докумената које издаје Република Србија за српски народ који живи на Kосову и Метохији“, навео је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Постићи договор о таблицама по истом принципу као за личне карте на КиМ

Следећа вест

Преко натписа села надомак Грачанице исписан графит терористичке „УЧК“

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *