Постигнути значајни резултати на унапређењу права деце и спречавању дечјих бракова

Нема коментара Дели:

Београд, 10. април 2023.
Потпредседница Владе Републике Србије, председница Координационог тела за родну равноправност и министарка културе Маја Гојковић указала је данас на то да је Влада родну равноправност и пуно остваривање људских права поставила у сам врх својих приоритета и да се настављају заједнички напори на заштити права деце и спречавању склапања дечјих бракова.

Гојковић је на састанку Националне коалиције за окончање дечјих бракова, који су организовали Координационо тело за родну равноправност, Национална коалиција за окончање дечјих бракова и Уницеф, истакла да ови бракови, који су у највећем броју присутни у ромској популацији, представљају озбиљну повреду како женских, тако и дечјих права.

Она је поручила да је циљ да се се кроз координисани рад интензивније делује на искорењивању ове друштвене аномалије, упозоривши на то да су дечји бракови дубоко забрињавајућа појава и да остављају тешке и несагледиве последице на ментално и физичко здравље девојчица, али и на друштво у целини.

Према њеним речима, задатак државе, локалних самоуправа, цивилног сектора и партнера из међународнох организација јесте да утичу на мењање штетне праксе и да руше стереотипе који доприносе таквој појави.

Управо је због тога, како је објаснила, Координационо тело за родну равноправност, заједно са Уницефом, 2019. године покренуло иницијативу за формирање Националне коалиције за окончање дечјих бракова.

Захваљујући активностима свих чланица Националне коалиције и одлучном приступу Владе, већ четврту годину постижемо значајне резултате на унапређењу права деце. Најбитнији од њих јесте да се Србија годинама уназад налази међу државама са ниском стопом заступљености дечјих бракова у поређењу са глобалним и регионалним нивоом, указала је она.

Гојковић је истакла да све док сведочимо склапању и једног дечјег, раног или принудног брака, као драстичном угрожавању не само женских и дечјих права, већ и као облику родно заснованог насиља, наша заједничка борба и напори нису завршени.

Према њеним речима, деца из тих бракова, коју свакодневно срећемо на улицама, један су од најдрастичнијих примера прекида нечијег детињства, уз напомену да је у том смислу најугроженија ромска популација, што потврђују и статистички подаци.

Када је реч о девојчицама које су ступиле у брак пре навршеног пунолетства, односно 18. године, проценат дечјих бракова у општој популацији износи шест одсто, а у ромској 56 одсто. Слична слика је и када говоримо о узрасту пре петнаесте године, где један одсто девојчица из опште популације улази у брак, наспрам 16 одсто међу ромским девојчицама, прецизирала је Гојковић.

Наведено кореспондира са податком да само 64 одсто деце из ромских насеља заврши основну школу, док свега 28 одсто похађа средњу школу. Истовремено, како је предочила, подаци показују да је 5,1 одсто жена из ромске популације постало мајка пре петнаесте године живота, односно да је чак 38,1 одсто Ромкиња рађало пре навршеног пунолетства.

Потпредседница Владе је рекла да је рано ступање у брак један од честих облика прекида детињства, а његове последице по правилан и потпун физички и психички развој су вишеструке и сложене.

Такође, како је упозорила, рани брак готово у потпуности умањује шансе ових девојчица да стекну средње или више образовање и остваре повољније могућности у погледу економске оснажености и квалитетнијих услова живота.

Гојковић је напоменула да се често може чути да је рани брак „ромска традиција“, што је погрешно, нагласивши да се против таквих стереотипа морамо борити.

Истовремено, она је подвукла и да постоји више примера добре праксе када је реч о подизању свести у друштву о штетности дечјих бракова, и подсетила на то да је Национална коалиција за окончање дечјих бракова покренула 2021. године на друштвеним мрежама кампању „Детињство, не брак“.

У оквиру заједничког пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији III” Владе Србије и четири агенције Уједињених нација – УНДП, UN Women, Уницефа и УНФПА од 2022. године припрема се и дистрибуира Информатор са прегледом кључних активности свих актера Националне коалиције за окончање дечјих бракова у Србији, подсетила је Гојковић и навела да су до сада изашла три издања овог информатора.

Она је оценила да у претходној години коалиција може бити задовољна резултатима низа активности на пољу оснаживања девојчица и девојака, нарочито из ромске популације, превенције насиља над њима и стварања модела за њихово укључивање у ширу друштвену заједницу.

Потпредседница Владе је навела да спроведене активности доприносе подизању свести Ромкиња о правима која им припадају и побољшању могућности запошљавања, као и стицању практичних вештина и мотивације да побољшају свој свеукупни положај.

Кроз директан рад са ромском заједницом, чланице коалиције раде и на подизању свести о штетности дечјих бракова кроз социо-едукативне радионице са женама и девојчицама, на којима се са учесницама отворено разговара о пракси дечјих бракова и њиховом лошем утицају на будућност како појединаца, тако и целе заједнице, објаснила је Гојковић.

Према њеним речима, међу резултатима пројекта које спроводе чланице коалиције су побољшана могућност запошљавања за жене из ромске популације кроз стручне обуке, радионице и менторски рад за израду бизнис планова у сарадњи Ромског женског центра Бибија и

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Срби на Косову и Метохији константно изложени провокацијама од стране Приштине

Следећа вест

Акција појачане контроле саобраћаја од 13. до 16. априла

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *