Потенцијална улагања Светске банке у науку и иновације у Србији

Нема коментара Дели:

Београд/Вашингтон, 20. јул 2023.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић наставила је посету Сједињеним Америчким Државама састанцима у Вашингтону, где је разговарала са извршним директором и представником Србије у Светској банци Домиником Фавром и потпредседницом Светске банке за Европу и Централну Азију Каролином Санчез.

На састанку је било речи о потенцијалним улагањима Светске банке везано за науку, иновације и стартап еко систем.

Такође, на састанку је представљен пројекат БИО4 кампуса и водили су се разговори о Пројекту акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва, који се већ имплементира у Србији и који има за циљ да се кроз трансформацију научних института дође до промене у самом научном екосистему, појача иновациона делатност научних института, као и број стартап компанија.

Било је речи и о даљим улагањима и плановима пре свега за БИО4 кампус.

Договорили смо се да почнемо разговоре о даљој подршци кроз присуство различитих експерата у Србији, који ће нам помоћи да развијемо даље БИО4 кампус и да повећамо број стартапа који се формирају из института, нагласила је Беговић.

Према њеним речима, током разговора је поменуто да би било добро да се тај пројекат прошири на факултете, да се неки од њих, који су исказали интересовање за то, укључе.

Тако бисмо захватили целу научну заједницу и усклађивали се са савременим догађајима, нагласила је министарка.

Фавро је рекао да је импресиониран амбицијом коју Србија показује поводом иновација, додавши да је било јако значајно видети како Светска банка реагује на предлоге које је изнела министарка Беговић када је у питању вештачка интелигенција и биотехнологија.

Према његовим речима, нема много земаља које дођу у Светску банку са жељом да размене таква искуства, а у случају Србије је то прошло јако добро и обећавајуће.

Фавро је један од 25 извршних директора одбора Светске банке и представља 9 земаља, међу којима и Србију, на шта је, како истиче, веома поносан, нарочито након одржаног састанка са Светском банком.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Аmber Alert систем од значаја за остваривање јавног интереса

Следећа вест

Милићевић примио ученике који су освојили медаље на Међународној математичкој олимпијади

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *