Потписан уговор за реализацију најсавременијег регионалног рециклажног центра у Убу

Нема коментара Дели:

Београд, 18. јул 2023.

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић потписала је данас уговор са извођачима радова за изградњу регионалне санитарне депоније у општини Уб, чиме ће се, како је истакла, решити проблем 500.000 грађана са територија локалних самоуправа које ће гравитирати том регионалном центру.

Вујовић је истакла да је санитарна депонија, која ће се налазити у селу Каленић, у општини Уб, један од највећих еколошких пројеката који се реализује у Србији.

Министарка је објаснила да се реализацијом пројекта системски решава проблем управљања отпадом, не само грађана Уба, већ и за становнике Ваљева, Осечине, Лајковца, Мионице, Љига, Коцељеве, Владимираца, Барајева, Лазаревца и Обреновца.

Поред тих 11 локалних самоуправа, које ће гравитирати регионалном центру, очекује се прикључивање још четири јединице локалне самоуправе – Лознице, Љубовије, Крупња и Малог Зворника.

Општина Уб је имала најспремније пројекте и најбрже одговорила на све процедуралне захтеве и зато изградњу регионалних и рециклажних центара започињемо управо у овој општини, рекла је Вујовић и честитала председнику општине Дарку Глишићу на томе што је општина коју води прва у Србији у којој креће реализација капиталног пројекта од непроцењивог значаја за животну средину.

Она је истакла да комплетна реализација пројекта подразумева, поред изградње регионалне санитарне депоније, и изградњу трансфер станица, рециклажних дворишта, постројења за механичко биолошки третман отпада као и осталих пратећих објеката инфраструктуре и додала да ће се отпад третирати по најсавременијим стандардима.

Министарка је најавила да ће у наредном периоду бити потписано више оваквих уговора јер је намера Министарства заштите животне средине да овакве центре изгради широм Србије.

За те пројекте обезбеђено је 150 милиона евра. Хвала нашим партнерима из Европске банке за обнову и развој и Француске развојне агенције што су препознали значај зелених пројеката за нашу земљу и уз чију подршку ћемо наставити са изградњом зелене инфраструктуре, истакла је Вујовић.

Она је додала да документ који је потписан данас представља круну трогодишњег рада и посвећености Министарства заштите животне средине и Владе Србије, подсетивши и на то да је изградња еколошке инфраструктуре стратешки циљ Министарства и Владе на којем ће брже и упорније наставити да раде.

Глишић је рекао да је ово велики дан за општину Уб и 10 локалних самоуправа које учествују о овом пројекту, као и четири локалне самоуправе које би у будућности требало да се прикључе пројекту изградње регионалне санитарне депоније.

Директор фирме „Еко Тамнава“ Зоран Петровић појаснио је да ће у регионалном центру бити збринуто око 230.000 тона ђубрета.

Потписан уговор за реализацију најсавременијег регионалног рециклажног центра у Убу

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Радови на Моравском коридору напредују према плану

Следећа вест

Значајна улога науке у суочавању са глобалним изазовима

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *