Потписани уговори за суфинансирање 89 заштићених подручја

Нема коментара Дели:

Београд, 29. март 2023.
Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић потписала је данас уговоре са управљачима заштићених подручја на територији целе земље, којима су додељена средства за суфинансирање Програма управљања заштићеним подручјима.

Ове године средства су опредељена за 89 заштићених подручја, а издвојено је 355 милиона динара, што је већи износ него претходне године.

Вујовић је том приликом истакла да су заштићена подручја највреднији део природе, која због својих карактеристика завређују да имају посебан статус.

Како бисмо одржали и унапредили стање природе, неопходно је да чувамо и унапређујемо заштићена подручја, а ове субвенције се додељују управљачима на основу Програма управљања, на који је Министарство дало сагласност у складу са Закона о заштити природе, рекла је Вујовић.

Она је додала да се поред очувања постојећих заштићених подручја, Министарство сваке године труди да повећа површину под заштитом.

Држава је обезбедила финансијска средства која се односе на чување заштићеног подручја, послове за уређење улазних станица, центара за посетиоце, уређење простора за потребе образовања и очување културног наслеђа.

Фокус је и на праћењу стања природних вредности, научним и другим истраживањима, реинтродукцији, реколонизацији, рекултивацији и другим активностима на техничкој и биолошкој заштити.

Ове године се први пут суфинансирају радови и активности за два нова заштићена подручја ПИО Столови и ПИО Жељин, којим управља ЈП „Србијашуме”.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Огроман значај педагошких асистената на пољу социјалне инклузије Рома

Следећа вест

Ухапшена једна особа због изазивања опште опасности

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *