Потребна ревизија Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ

Нема коментара Дели:

Београд, 29. март 2023.
Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Тања Мишчевић изјавила је данас, на седници Одбора за европске интеграције Скупштине Србије, да је неопходно урадити ревизију Националног програма за усвајање правних тековина Европске уније (НПАА).

На седници поменутог одбора, представљени су Закључак о прихватању Извештаја о спровођењу НПАА за треће тромесечје 2022. године и Извештаја о спровођењу НПАА за четврто тромесечје 2022. године, који је Влада донела на седници 23. марта ове године и Извештај о преговорима о приступању Србије Европској унији током председавања Чешке Републике.

Мишчевић је објаснила да се у извештајном периоду не поклапају резулатати онога што је планирано и онога што је урађено, због чега је неопходно урадити ревизију НПАА, додавши да ће овог пута бити коришћене савремене ИТ технологије, па ће и процес писања извештаја бити много бољи и ефикаснији.

Она је указала на то да су поново конституисане радне групе које су носеће за преговарачки процес за свака од 33 преговарачка поглавља, јер је дошло до измене закона, подсетивши на то да су до сада отворена 22 поглавља, од којих су два привремено затворена.

Министарка је напоменула да је у годишњем извештају по други пут оцењено да је Србија спремна да отвори Кластер три у којем се налазе три поглавља – Поглавље 10, које се односи на информационо друштво и медије, Поглавље 16, које се односи на порезе, и Поглавље 19, које се односи на социјалну политику.

Према њеним речима, у разговорима са Европском комисијом и државама чланицама, неколико важних питања показало се као кључни изазов за Србију, а једно од њих се односило на визну политику због таласа нелегалних миграција.

Мишчевић је навела да је Србија изменила безвизни режим који је имала са неким државама и променила неке споразуме о трговини који су настали још у доба Покрета несврстаних.

Она је предочила да су уведене визе за шест држава – Тунис, Бурунди, Гвинеју Бисао, Индију, Кину и Боливију, одакле је дошао огроман број илегалних миграната и тражилаца азила у државе чланице ЕУ.

Министарка је нагласила да прошлонедељна посета комесарке за унутрашње послове ЕУ Илве Јохансен, која је рекла да подаци показују да се овим мерама седам пута смањио број тражилаца азила на балканској рути, показује да је посао добро урађен.

Мишчевић је, говорећи о имплементацији амандмана на Устав, који су усвојени референдумом у јануару 2022. године, нагласила да су поштоване све демократске процедуре које подразумевају консултовање домаће јавности, професионалне јавности тј. Венецијанске комисије, која је једина и надлежна за ове процедуре.

У мају нас очекује нови извештај, „нон пејпер” о владавини права, који је важан за процену средњорочног напретка из угла Европске комисије, рекла је министарка и додала да је приоритет и имплементација Медијске стратегије и измена медијских закона.

Она је указала на то да Министарство информисања и телекомуникација ради на два закона – о јавном сервису и електронским медијима, истакавши да су ови документи предмет великог интересовања Европске комисије и морају да оду на мишљење у Брисел, али тек када прођу јавну расправу у Србији.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Ухапшена једна особа због покушаја тешког убиства

Следећа вест

Интензивирање политичког дијалога и привредне сарадње са Либаном

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *