Повратничке породице Срба на Космету опет на мети напада

Нема коментара Дели:

Београд, 9. март 2022.
Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саоштила је да се јуче, у селу Ковраге у општини Исток, догодио нови инцидент у којем су албански екстремисти опљачкали кућу повратничке породице Мишка Пумпаловића.

Случај се догодио док је Мишко Пумпаловић био на лечењу у централној Србији, а јуче је по повратку затекао обијену кућу, из које су хулигани однели део намештаја, фрижидер, шпорет, веш машину, алат и посуђе.

Породицу Пумпаловић обишао је председник Привременог органа општине Исток Коста Белошевић, који им је пренео подршку Канцеларије за Косово и Метохију и поручио да ће им заједничким снагама помоћи да надокнаде штету.

Повратничка породица Пумпаловић је више пута била на мети напада албанских вандала, а Мишков брат Радоје је шест пута нападнут последњих година, све са циљем да се Срби не осећају безбедно и отерају са свог кућног прага.

Радоју је Канцеларија помогла да инсталира видео-надзор ради повећања безбедности, финансирала градњу капије и помоћног објекта, како би се осећао безбедније.

Повратничке породице Срба често су на мети напада и о степену њихове угрожености говори и податак да је стопа повратка Срба на Космет мања од два одсто и најмања је на једном постконфликтном подручју.

Драстичан скок броја напада на Србе и њихову имовину, којих је до сада дупло више него у истом периоду прошле године, јасно указује на то да је на снази антисрпска хистерија, синхронизована са изјавама политичара из Приштине, са јасном поруком да Срби нису добродошли на својим вековним огњиштима.

Повратничке породице Срба на Космету опет на мети напада

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Нова провокација и застрашивање Срба на Косову и Метохији

Следећа вест

Агресивна реторика Приштине ствара тензије и дестабилизује регион

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *