Позив италијанским привредницима да улажу у област инфраструктуре

Нема коментара Дели:

Београд, 21. март 2023.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић изјавио је данас, на Форуму за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, да наша земља много улаже у развој инфраструктуре, те је стога та област права прилика за инвестирање.

Весић је објаснио да су у Србији појачане државне инвестиције у инфраструктуру, тако да је за те намене у 2023. години опредељено 3,6 милијарди евра.

Он је, наводећи да се сада у нашој земљи гради 198 километара брзих пруга, подсетио на то да је завршена брза пруга од Београда до Новог Сада и да ће Србија до краја следеће године брзом пругом бити повезана са Будимпештом.

Недавно смо потписали уговор са Европском унијом, Европском банком за обнову и развој и Европском комисијом о градњи 228 километара пруге ка југу Србије, односно од Београда до Ниша. У току је пројектовање за ову пругу, које би требало да се уради до средине године, а први тендери да се распишу до краја године, прецизирао је министар.

Према његовим речима, тендери су подељени у три лота, а укупна вредност пројекта износи 2,7 милијарди евра, од чега ЕУ даје 610 милиона евра, 500 милиона је из буџета Србије, а остало су средства из кредита.

Такође, како је напоменуо, преговара се и са Европском комисијом о томе да се заједно ради и пруга према Прешеву у дужини од 88 километара, што је наставак пруге од Ниша, те би Србија, када се све ово заврши, имала приближно 500 километара брзих пруга.

Весић је најавио да ће у наредном периоду три закона из области железнице бити на дневном реду Скупштине Србије и да ће њиховим усвајањем сви прописи у овој области бити усаглашени са прописима ЕУ.

Он је напоменуо да ће се радити и на реконструкцији регионалних пруга, чија дужина укупно износи приближно 1.700 километара, од којих је најважнија пруга Београд–Бар, односно њен део кроз Србију.

Ми видимо будућност Србије у логистици и бићемо расположени за инвестиције у тој сфери, поручио је министар и додао да ће ускоро бити отворен интермодални терминал у Батајници.

Весић је, када је реч о ваздушном саобраћају, најавио да ће ове године бити уведена четири нова редовна лета према Италији.

Према његовим речима, Србија жели да се повеже са суседима, због чега се граде или ће се градити путеви према Босни и Херцеговини, Црној Гори и Албанији, уз напомену да се у нашој земљи прави 412 километара ауто-путева, а у плану је реконструкција још 746.

Истовремено, он је указао на то да између две земље постоји проблем са транзитним дозволама, због чега је тражио да се оне укину, као што су већ урадиле неке друге државе.

Министар је позвао италијанске привреднике да искористе и предности које наша земља има чланством у Иницијативи „Отворени Балкан“, најавивши да се следеће седмице потписује документ којим ће исти тагови за наплату путарине важити у Србији, Северној Македонији и Албанији.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

У последња 24 часа 1.085 особа оболело од коронавируса

Следећа вест

Министарство поздравља најаву обнове споменика у Негришорима

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *