Позив припадницима националних мањина да се пријаве на конкурс МУП-а

Нема коментара Дели:

Београд, 28. јул 2023.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије упутило је данас позив свима који су заинтересовани, а нарочито младим припадницима националних мањина, да се пријаве на конкурс Министарства унутрашњих послова, Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, за упис 1.100 полазника овог центра.

Конкурс, који траје до 11. августа, односи се на стручно оспособљавање за обављање послова униформисаног полицијског службеника на радном месту полицајца (550 полазника), саобраћајног полицајца за послове саобраћајних незгода (300 полазника) и граничног полицајца (250 полазника) у свих 27 полицијских управа у Србији.

Србија је држава свих њених грађана, те је посебно важно да у свим јавним службама, а тиме и у полицији, заступљеност припадника националних заједница одражава националну структуру становништва тог подручја.

Уколико се етнички састав појединих подручја полицијских управа подудара са спектром заступљености појединих етничких група, полиција може ефикасније и темељитије, у непосредној сарадњи са грађанима, обављати послове из своје надлежности.

Поверење у овај део државне управе тиме расте, учвршћује се толеранција, обезбеђују услови за лакше одржавање јавног реда и мира, и у значајној мери доприноси отклањању предрасуда, дискриминације и мотива за неповерење у полицајце.

Министарство такође указује на важност познавања мањинских језика и писама од стране полицијских службеника у национално мешовитим срединама. Оно се најбоље може постићи на начин да се међу полицијским службеницима у пропорционалном броју налазе припадници мањина којима су мањински језици и писма матерњи, уколико испуњавају све остале конкурсом предвиђене услове.

Вођење рачуна о националном саставу становништва, одговарајућој заступљености припадника мањина и познавању језика и писма у јавној управи предвиђено је Уставом Србије, позитивним законским прописима из области унутрашњих послова, исто као што су и принципи забране дискриминације прописани у антидискриминационој легислативи и разрађени у одговарајућем стратешком документу.

Детаљи конкурса доступни су на адреси www.copo.edu.rs.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Крагујевац, 28. јул 2023.

Следећа вест

Више цене горива у наредних седам дана

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *