Позориште „Бошко Буха” остаје на старој адреси

Нема коментара Дели:

Београд, 23. март 2023.
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је вечерас да Позориште „Бошко Буха” неће бити затворено и неће се селити са Трга републике, истичући да ће се ситуација са овом установом решити у неколико наредних дана и да је за то дала личне гаранције.

Брнабић је на конференцији за новинаре у Влади Србије пренела да је током поподнева одржала састанак са представницима Града Београда, Катастра непокретности, челницима поменуте установе културе и глумачке екипе, а којем је присуствовала и потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић.

Према њеним речима, закључак састанка јесте да ће се у најкраћем року решити имовинско-правни проблем како би позориште остало на својој матичној адреси, и то на један од два начина.

Први начин, на којем је данас почело да се ради, јесте да се уради поново премер читаве зграде, да се тачно утврде целине и на основу њих установи да предметно друштво „Рубин”, односно сувласник „Бутик један”, нема тих 229,77 квадрата у оквиру фоајеа, већ да је то неки потпуно други део зграде и да се то упише у катастар, прецизирала је премијерка.

Она је навела да је друга опција да потпишемо сагласност да Град мења тих 229,77 квадрата за неких других 229,77 у оквиру те зграде, да потпуно правно очистимо имовину позоришта, да се потврди на Скупштини града и онда то имовински решимо.

Председница Владе је потврдила да је Позоришту „Бошко Буха” понуђена још једна сцена на Савском тргу као додатна сцена.

На састанку смо разјаснили и отклонили неке неспоразуме које смо имали, а које су на првом месту направили медији. У случају Позоришта „Бошко Буха” могао је да се види степен спремности одређених медија и појединаца да политизују ситуацију, изманипулишу јавност и шаљу погрешне и нетачне информације које су лако проверљиве, указала је она.

Брнабић је подсетила на то да је простор у мају 2000. године купило угоститељско предузеће „Стари град” од Републичке дирекције за имовину, да би 2009. године „Стари град” закључио купопродајни уговор са „Рубином”.

У уговору из 2009. године, како је навела, стоји да је купљен пословни простор од 229,77 квадратних метара, не прецизирајући где се налази у оквиру зграде.

Све је завршено у априлу 2009. године. Катастар је 2017. на основу пресуде Привредног суда и Привредно апелационог суда извршио упис „Рубина” као сувласника, на основу купопродајног уговора из 2009. године, рекла је премијерка.

Према њеним речима, простор сале позоришта апсолутно никада није био предмет приватизације и није укњижен на било ког другог осим на Град Београд.

С обзиром на то да је ситуација у вези са реконструкцијом позоришта била комплексна због купородајног уговора из 2009. године, држава је 2021. године кренула у тражење локацијских услова за његову реконструкцију, објаснила је Брнабић.

У склопу тога, како је додала, паралелно са решавањем имовинско-правних питања, ми смо са правним друштвом које се води као сувласник „Бутик један” потписали сагласност 2021. године да Град Београд може да предузима радње на прибављању неопходних дозвола и изводи радове на реконструкцији и доградњи објекта Позоришта „Бошко Буха”, Трг републике 3.

На основу те сагласности, 2022. године је добијена грађевинска дозвола за реконструкцију и доградњу објекта позоришта, а крајем 2022. је за ову годину у буџету Града обезбеђено 5,5 милиона евра за реконструкцију позоришта, на адреси Трг републике 3, саопштила је премијерка.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Страни представници немају право да се мешају у унутрашња питања Србије

Следећа вест

Усвојене етичке смернице за развој и употребу вештачке интелигенције

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *