Празнична кустоска вођења у Галерији Матице српске кроз сталну поставку

Нема коментара Дели:

Поводом обележавања Дана државности Србије у Галерији Матице српске, током оба празнична дана теку кустоска вођења кроз сталну поставку ове куће.

Вук Стефановић Караџић, портрет Паја Јовановић

Вођењем под називом „Историја у сликама”, кустоскиња Станислава Ј. Миндић, данас у 13 и 17 сати, публику упознаје са делима из 19. века која сведоче о „златном добу” српске историје оличене у средњовековној држави Немањића, али и са делима насталим под утицајем оновремених историјских догађаја и идеје о обнови српске државности у периоду после Првог и Другог српског устанка.

Вођењем насловљеним „Српски језик, и уметност” филолог Милица Милошевић сутра у 13 и 17 сати, посетиоце ће се подсетити на историју нашег језика. Од Саве Мркаља, преко Вука Стефановића Караџића, до Ђуре Даничића радило се на реформи српског језика, коју ће касније прихватити млађи нараштаји попут песника Бранка Радичевића.

Преко портрета значајних и поменутих личности, биће обухваћена прича о развоју српског књижевног језика и правописа од почетка до средине 19. века, са акцентом на Вуковом раду.

Насловна: Крунисање цара Душана, Паја Јовановић

Извор: http://srbi.org.mk/praznicna-kustoska-vodjenja-u-galeriji-matice-srpske-kroz-stalnu-postavku/

Претходна вест

Петковић: Забрана уласка РТС-у на територију КиМ самовоља и кршење договора у Бриселу

Следећа вест

Двадесет година од терористичког напада на аутобус са расељеним Србима у Ливадицама код Подујева на Косову и Метохији када је убијено 12 путника

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *