Пред нама је година наставка важних реформи

Нема коментара Дели:

Пред нама је година наставка важних реформи
Београд, 10. март 2023.
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је данас да ће ове године бити спроведена веома велика и важна реформа за Србију и њене грађане, а то је дигитализација здравства и увођење еКартона, који ће повезати државно и приватно здравство и омогућити да у здравству све буде на једном месту.

Брнабић је на 15. јубиларној конференцији о економским реформама у Србији и званичном представљању издања „Сиве књиге 2023” НАЛЕД-а, са 100 препорука за Владу у циљу отклањања административних препрека пословању у Србији, подсетила на то да је већ при крају увођење еАграра.

Она је истакла да ће, такође, једна од важних ствари у наставку реформи ове године бити измена Закона о планирању и изградњи, којом ће бити решен проблем конверзије уз накнаду права коришћења у право својине над грађевинским земљиштем.

Након тога следи и решавање легализације објеката, нагласила је премијерка, изразивши уверење у то ћемо од 2024. године у том погледу бити много успешнији него ове године.

Председница Владе је подсетила и на то да је прошле године стартовао и систем социјалних карата, који је био до сада најкомплекснији подухват.

НАЛЕД је омогућио свим владама у претходних 15 година да мењају Србију набоље и допринео je стварању бољег пословног амбијента за инвеститоре, који повећавају број радних места у земљи, што утиче и на животни стандард грађана, поручила је Брнабић.

За Србију је, како је истакла, веома важно то што је прешла из економије засноване на радно интензивним инвестицијaма на економију засновану на знању, иновацијама и новим технологијама, која доноси много бржи и динамичнији раст привреде.

Према њеним речима, током 2022. имали смо 4,4 милијарде евра страних директних инвестиција, упркос тешким и изазовним временима, при чему ће и ова година, такође, бити тешка.

Инвеститори су конзервативни и никад нису били обазривији и нису нарочито спремни да додатно инвестирају нити да траже нове инвестиционе дестинације, навела је она, оценивши да је управо зато ово 15. издање Сиве књиге НАЛЕД-а важније него икада, јер је задатак Владе да се бори за сваку инвестицију.

Брнабић je указала на то да се на увођењу здравственог еКартона ради већ две године и да ће у 2023. бити измењен читав низ прописа у области здравствене заштите и осигурања, како би он заживео и постао стуб читавог здравственог система.

Према њеним речима, током 2022. завршена су два системска решења за јавну управу – јединствени информациони систем просвете, који је повезан са тржиштем рада, и систем социјалних карата.

Премијерка је подсетила на то да је јуче био одржан још један састанак Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа (БДП), и да ће се од Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца тражити, у сарадњи са НАЛЕД-ом, да на месечном нивоу достављају све податке око испуњавања захтева за издавање локацијских услова и грађевинских дозвола.

Она је такође рекла да је југ централне Србије ушао у саму завршницу борбе за још једну важну инвестицију – нови РНД центар за истраживања и развој, оценивши да је ту лепу вест добила пре доласка на ову конференцију НАЛЕД-а.

Борба за ту инвестицију наставља се већ следеће недеље, када ћу имати састанке о томе, како бисмо покушали да победимо и да ускоро забележимо још једну значајну инвестицију у економији заснованој на знању и иновацијама која гура Србију напред још брже него што смо ишли до сада, истакла је премијерка.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Петковић упутио саучешће поводом смрти игуманије Теодоре

Следећа вест

Србија један од лидера 4. индустријске револуције

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *