Представљен дигитализовани регистар понуђача у јавним набавкама

Нема коментара Дели:

Београд, 26. децембар 2022.
Агенцији за привредне регистре Републике Србије (АПР) данас је уручен нови унапређени регистар понуђача који ће у 2023. години омогућити ефикаснији рад и позитивнији утицај на привредни амбијент и друштво.

Нове електронске услуге у том регистру су електронско подношење регистрационе пријаве за упис, промене и брисања, као и за издавање решења, извода и потврда, а омогућиће и напредну претрагу.

Директор АПР-а Милан Лучић нагласио је да ће то омогућити скраћење поступака регистрације на највише два дана, додавши да ће од 1. јануара АПР имати потпуно дигитализовани регистар понуђача, што је значајна добробит за привредни амбијент и друштво у целини.

Он је навео да је у регистру сада 14,6 хиљада понуђача и да привредних друштава има десет пута више, док је предузетника приближно 280.000.

Понуђачи, како је објаснио, уписом доказују да редовно измирују пореске обавезе и да нису осуђивани, чиме убрзавају своје пословање.

Нови регистар је интегрисан са другим државним евиденцијама за чије потврде се до сада морало ићи од шалтера до шалтера, рекао је директор АПР-а, уз напомену да сви подаци регистра истовремено стижу и до других државних органа којима ће то омогућити да ефикасније раде посао из своје надлежности.

Сигурни смо у то да ће уведена унапређења обезбедити већи ниво транспарентности и охрабрити привреднике и правна лица да се упишу у регистар понуђача и учествују у јавним набавкама, поручио је Лучић.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић истакла је да је тема јавних набавки важна за друштво у целини, владавину права и борбу против корупције и оценила да је увођење електронских јавних набавки повећало ефикасност и поједноставило процедуре.

Нови систем доноси поједностављење и бољитак, што потврђују и грађани, али је и даље велики простор за унапређење, рекла је Јовановић.

Она је подсетила на то да је у 2021. години било 183.000 уговора о јавној набавци чија је укупна вредност била 4,7 милијарди евра, те да постоји тренд раста.

Према њеним речима, даље активности на уређењу области јавних набавки треба да воде ка циљу да број понуда буде већи од сада просечних 2,5 по једној набавци.

Јовановић је најавила даље ангажовање НАЛЕД-а у овој области у 2023. години и то кроз јачање капацитета свих учесника у области јавних набавки, афирмацији зелених и социјалних критеријума, бољем спровођењу уговора, те давању предности критеријуму квалитета над ценом.

Упис у регистар понуђача код АПР није обавезан, али омогућава ефикасније учешће у јавним набавкама јер понуђач не мора сваки пут самостално да прикупља документацију да нема порески дуг, као и да није под казненом евиденцијом.

Пројекат новог регистра понуђача код АПР подржали су Влада Краљевине Шведске и развојна агенција те државе.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Просечна октобарска нето плата 75.353 динара

Следећа вест

Срби одлучни да се на миран начин супротставе терору Приштине

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *