Према најновијим подацима за промену Устава гласало 59,71 одсто

Нема коментара Дели:

Београд, 17. јануар 2022.
Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић саопштио је данас да је, према најновим прелиминарним резултатима референдума, на основу 98,79 одсто обрађених бирачких места, односно 98,24 одсто гласачког тела, „да“ заокружило 59,71 одсто гласача, а „не“ 39,26 одсто.

Ковачевић је на конференцији за новинаре Републичке изборне комисије (РИК) рекао да је, према стању обраде у 11.36 часова, за одговор „да“ гласало 1.170.406 гласача, а за одговор „не“ 769.481 бирач.

Он је објаснио да то још нису коначни резултати, али да су им веома близу, тако да се не очекују већа одступања.

Ковачевић је прецизирао да је гласало 1.960.010 бирача, односно 30,65 одсто од броја уписаних у гласачки списак.

Према његовим речима, број неважећих листића је 19.496, или 0,99 одсто од броја изашлих, док је важећих листића 1.939.887, што је 98,97 одсто броја гласача.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да Комисија нема сазнања о посебним нерегуларностима на референдуму и да до сада на адресу Комисије није пристигао ниједан приговор који би се односио на посебне нерегуларности на бирачким местима.

Он је подсетио на то да је рок за подношење пријава 48 часова од затварања бирачког места, што значи да тај рок истиче сутра, у 20 часова.

Узимајући све околности у обзир, када је реч о гласачима са Косова и Метохије, све је протекло у најбољем реду у вези са њиховим гласањем у четири града ван територије покрајине, пренео је Димитријевић.

Он је нагласио да је учињено све да се гласање учини безбедним, у смислу заштите од инфекције COVID-19, уз напомену да је било и приближно 2.500 посматрача на бирачким местима.

Према његовим речима, референдумска излазност не може да се пореди са било којом другом излазношћу на изборима.

Реч је, како је објаснио, о потпуно различитим стварима. Могуће је овај референдум упоредити једино са референдумом из 2006. године, када се усвајао Устав у целини, као и одредбе које су се односиле на Космет, а тај референдум је трајао два дана.

Тада је излазност била близу 55 одсто, а излазност овог референдума је, по мом личном уверењу, задовољавајућа и није услов за валидност референдума, нагласио је он.

Димитријевић је подсетио на то да је рок за објаву коначних резултата 120 часова, односно до петка, до 20 часова.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Приштина поништава елементарна политичка и грађанска права Срба

Следећа вест

РИК саопштио прве прелиминарне резултате референдума

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *