Премијерно приказан документарни филм „Жута кућа”

Нема коментара Дели:

Београд, 23. март 2023.
У склопу обележавања 24 године од почетка НАТО агресије на Републику Србију 1999. године, Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије премијерно је вечерас приказало документарни филм „Жута кућа”, који је у сарадњи са Радио-телевизијом Србије снимљен у оквиру серијала „Досије Косово”.

Премијера филма организована је у Палати Србија, а приказивању су присуствовали председник Народне скупштине Владимир Орлић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић и министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

Такође, премијери су присуствовали и министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, министар просвете Бранко Ружић, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, министар спорта министар Зоран Гајић, министарка здравља Даница Грујичић, министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић, представници Канцеларије за Косово и Метохију, СПЦ, породице жртава, као и несталих.

Гашић је том приликом нагласио да је филм „Жута кућа“ још један начин да подсетимо на страдања, страхоте, ужасе, зло кроз које је прошао српски народ, да покажемо истину да се српски народ борио за очување огњишта и сваки грумен своје земље.

Држава је посвећена сећању на највећа страдања, јер су то наш дуг и обавеза да покажемо да се сећамо оних који су знали колико су важни слобода и мир, поручио је он и додао да је неговање културе сећања предуслов за опстанак и будућност Србије.

Филм је урађен на основу истраживања Дика Мартија и извештаја који је усвојен у Парламентарној скупштини Савета Европе, као и на једном УНМИК-овом документу из 2003. године, у којем су дате изјаве сведока, бивших припадника такозване „ОВК“ који су имали директна или индиректна сазнања како о транспортовању Срба у Албанију, тако и о трговини њиховим органима.

Према документима, нестало је, страдало или убијено више од хиљаду људи, од којих је више од 700 Срба. За судбину њих 400 се не зна до данас. Међу жртвама су били и Албанци који нису били лојални такозваној „ОВК“.

Филм ће након премијере у Палати Србија бити приказан и на Радио-телевизији Србије, у 21 час.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Усвојене етичке смернице за развој и употребу вештачке интелигенције

Следећа вест

Страни представници немају право да се мешају у унутрашња питања Србије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *