Пријава за бесплатне уџбенике до 10. априла

Нема коментара Дели:

Београд, 24. март 2023.
Министарство просвете Владе Републике Србије саопштило је данас да и ове године обезбеђује бесплатне уџбенике и друга наставна средства из уџбеничких комплета, које су основне школе изабрале за школску 2023/2024. годину.

Пријава се врши у школи до 10. априла 2023. године, а школе ће преко разредних старешина и учитеља, путем успостављених канала комуникације, благовремено обавестити родитеље, односно друге законске заступнике ученика, o процедури, неопходној документацији и роковима.

Право на бесплатне уџбенике за школску 2023/2024. годину имају следеће категорије ученика:

Ученици из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи)
Ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану
Ученици који образовно-васпитни рад не остварују по индивидуалном образовном плану, али имају потребу за прилагођавањем (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат)
Ученици основних школа који су у породици треће или свако наредно рођено дете у систему образовања и васпитања
Ученици са изузетним способностима који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану са проширеним и обогаћеним садржајима, односно по ИОП-у 3
Ученици првог и другог разреда који су глуви, а којима су потребни прилагођени уџбеници у електронском формату, са видео садржајима на српском знаковном језику.
Комплети уџбеника које обезбеђује Министарство су:

У првом циклусу (1- 4. разреда) основног образовања и васпитања, за предмете математика, српски језик/матерњи језик, свет око нас, природа и друштво и страни језик као обавезни предмет;
У другом циклусу (5-8. разреда) основног образовања и васпитања, за предмете математика, српски језик и књижевност/матерњи језик, односно српски језик/матерњи језик, први страни језик, географија, историја, хемија, физика и биологија.
Министарство просвете Програм бесплатних уџбеника спроводи од 2011. године у циљу додатне подршке ученицима из осетљивих категорија, али и подршке надареним ученицима.

Имајући у виду важност доступности образовања за све, Министарство обезбеђује бесплатне уџбенике на језицима националних мањина за наведене категорије ученика.

За набавку бесплатних уџбеника Министарство је у буџету за ову годину обезбедило 720 милиона динара, а право на бесплатне уџбенике прошле године остварило је 88.000 ученика, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Отворен Васкршњи базар рукотворина жена у Београду

Следећа вест

Наставак радова на новој згради Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *