Приштина нема право да оптужује Београд за блокаду дијалога

Нема коментара Дели:

Београд, 21. јул 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је синоћ да оптужбе премијера Косова Аљбина Куртија да Београд кочи примену договора постигнутих уз посредовање ЕУ показује да његова политика почива на лажима јер се опредељеност за дијалог мери формирањем ЗСО.

Сајт Владе Србије преноси изјаву Петковића у целини:

„Не може неко ко отворено негира обавезу Приштине да спроведе Бриселски споразум, посебно у делу који се односи на формирање Заједнице српских општина, да оптужује Београд за блокаду дијалога, а понајмање основа за то има Аљбин Курти, чија политика почива на лажима и мржњи према Србији и Србима.

Београд ће, са председником Александром Вучићем на челу, увек бити спреман да се одазове сваком позиву на дијалог, али продуктиван дијалог се може имати само са кредибилним и конструктивним саговорником, што Курти није и никада није ни био.

На његове оптужбе да Београд кочи примену договора постигнутих уз посредовање ЕУ могу да одговорим само једном поруком: Oмогућите формирање Заједнице српских општина на начин на који је она дефинисана Бриселским споразумом, у складу са обавезама које су на себе преузели преговарачи Приштине.

Питање Заједнице српских општина је једини поуздан лакмус-папир којим се мери нечија конструктивност и опредељеност за дијалог.

Уместо тога, Курти опсесивно прогони званичнике Српске листе и готово свакодневно прети Србима на северу Косова и Метохије, и разумљива је његова нервоза због порука политичких представника српског народа у покрајини да се не плаше ни њега, ни његових претњи.

Зна Курти добро да Срби имају своје заштитнике, који никада неће дозволити да он спроведе своје ратнохушкачке планове на штету српског народа на Космету и зато и напада Милана Радоичића.

Овом приликом му и лично поручујем да се његови снови о етнички чистом самопроглашеном „Косову“ никада неће остварити и да нећемо одустати од заштите личних и колективних права нашег народа у покрајини и дозволити да се над Србима северно или јужно од Ибра спроводи насиље.

Дакле, господине Курти, уместо што у пропагандне сврхе сричете реченице на српском, омогућите српском народу да живи слободно и безбедно на својим вековним огњиштима, дозволите повратак прогнаних Срба и испуните обавезе из Бриселског споразума! А онда ћемо моћи да меримо ко је конструктивнији у дијалогу“, навео је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

На прелазу Мердаре задржана два возила Хитне помоћи

Следећа вест

Београд остаје посвећен дијалогу и нормализацији стања на Космету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *