Приштина одбија да спроведе договор о формирању ЗСО

Нема коментара Дели:

Београд, 13. април 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Боцан-Харченком о политичко-безбедносној ситуацији у покрајини и току дијалога Београда и Приштине.

Петковић је том приликом указао на чињеницу да се свакодневно спроводи кампања притисака и репресије над српским народом и на отворенa настојањa Приштине да угрози и укине сва политичка и грађанска права Срба на Косову и Метохији.

Он је, с тим у вези, истакао да су недавном одлуком Приштине да забрани спровођење избора Републике Србије на територији покрајине, која је била противна јасном и недвосмисленом ставу земаља Квинте, додатно угрожена основна политичка и демократска права Срба на Косову и Метохији.

Што се тиче дијалога, директор Канцеларије за Косово и Метохију је скренуо пажњу на то да одбијањем да испуни до сада постигнуте споразуме, Приштина отежава наставак дијалога и доводи у питање напредак у процесу нормализације односа.

Петковић је посебно нагласио да се 19. априла навршава пуних девет година од како Приштина одбија да у дело спроведе договор о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), без кога не може доћи до суштинског помака у дијалогу.

Он је указао и на кршење договора у областима енергетике и правосуђа, на несарадњу по питању несталих и на непоштовање одредби у области слободе кретања и посета званичника покрајини.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је још једном подсетио на то да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из Бриселског споразума и да ће наставити да инсистира на спровођењу свих постигнутих договора у дијалогу, посебно на успостављању Заједнице српских општина (ЗСО).

Захваливши се амбасадору Руске Федерације на доследној подршци његове земље територијалном интегритету и суверенитету Србије, Петковић је закључио да Београд остаје опредељен за мирно решавање несугласица са Приштином и стварање услова за безбедан и просперитетан живот људи у нашој јужној покрајини, истакавши да се трајно и одрживо решење може тражити искључиво у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Србија захвална Кипру на доследној подршци по питању Космета

Следећа вест

Приштина релативизује постигнуте договоре

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *