Приштина поништава елементарна политичка и грађанска права Срба

Нема коментара Дели:

Београд, 18. јануар 2022.
Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић упознао је данас амбасадора Француске у Србији Пјера Кошара са тренутном политичком и безбедносном ситуацијом у нашој јужној покрајини.

Петковић је информисао француског амбасадора о последњим догађањима на Косову и Метохији, у светлу одлуке привремених институција самоуправе у Приштини да се у српским срединама на Космету онемогући одржавање референдума о промени Устава Србије.

Он је нагласио да се ради о наставку кампање насиља и репресије над српским народом, која траје већ месецима, али и о отвореном настојању да се потпуно пониште и укину најелементарнија политичка и грађанска права Срба у покрајини.

Директор Kанцеларије је изразио очекивање да ће међународна заједница благовремено извршити снажнији притисак на Приштину како се све не би свело само на саопштења и реторичке поруке, што очигледно за приштинске политичке структуре није било обавезујуће.

Петковић је подсетио на то да је српском народу, уз подршку ОЕБС-а, у прошлости било омогућено да гласа на изборима које расписује Србија и да се одлуке Приштине по питању одржавања референдума могу сматрати најфлагрантнијим актом политичког и правног насиља.

Према његовим речима, додатно неспокојство уносе изјаве приштинских политичара да ће Србима на Космету и у будућности бити забрањено да гласају на изборима које расписује Србија, посебно на изборима 3. априла.

Он је објаснио да то, према њиховом плану, у крајњем исходишту треба да обесхрабри српски народ у борби за опстанак и његова права на Космету, поручивши да се такав приштински сценарио укидања права гласа за изборе у априлу сигурно неће догодити.

Све ово води ка угрожавању мира и наставку опасне дестабилизације региона, али и поништавању свих до сада уложених напора да се дође до успостављања поверења и нормализације односа у нашој јужној покрајини, упозорио је Петковић.

Он је рекао да, и поред свега овога, Београд и даље сматра да се сва отворена питања могу решaвати једино мирним путем и да ће на томе наставити да инсистира.

Директор Канцеларије је, међутим, нагласио да неиспуњавање преузетих обавеза из бриселских договора од стране Приштине представља још једну велику препреку и изазов у процесу нормализације односа.

Петковић је изразио уверење да ће посвећеност Француске и Србије регионалној стабилности и успешан развој сарадње двеју држава, на основама традиционалног пријатељства, бити настављени и у будућности.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Заштитити грађанска и демократска права Срба на Космету

Следећа вест

Нападнут српски младић код Србице

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *