Приштина релативизује постигнуте договоре

Нема коментара Дели:

Београд, 12. април 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић састао се данас са амбасадором Савезне Републике Немачке у Србији Томасом Шибом, са којим је разговарао о току дијалога Београда и Приштине.

Петковић је свог саговорника информисао о настојањима Београда да у дијалогу са Приштином постигне компромисно решење, што би осигурало дугорочан мир и стабилност у региону.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је исказао забринутост поводом настојања политичких актера у Приштини да релативизију постигнуте договоре у дијалогу са Београдом.

Петковић се посебно осврнуо на најновије нападе Аљбина Куртија на Бриселски споразум и Заједницу српских општина (ЗСО), рекавши да је то јасна потврда да у Приштини не постоји ни минимум добре воље да се преузете обавезе испуне.

Он је подсетио на то да политичка гарнитура у Приштини одбија да имплементира и одредбе које се односе на правосуђе, енергетику, поштовање слободе кретања и посете званичника покрајини.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је посебно нагласио да у области решавања питања несталих лица Приштина не дозвољава претрагу девет локација на Kосову и Метохији на којима се по сазнањима Београда налазе посмртни остаци Срба несталих у рату, док је Београд, без оклевања, поступио по сваком таквом захтеву Приштине.

С обзиром на чињенице да је спровођење Бриселског споразума, чији је гарант ЕУ, предуслов стварања нормалне друштвене климе и услова за суживот на Kосову и Метохији и да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из дијалога у Бриселу, наставићемо да инсистирамо на спровођењу свега до сада договореног, посебно на успостављању Заједнице српских општина (ЗСО), са чиме се касни пуних девет година, истакао је Петковић.

Петковић и амбасадор Шиб разговарали су и о недавно одржаним изборима у Републици Србији и с тим у вези Петковић је упозорио на то да су одлуком Приштине да забрани спровођење избора Републике Србије на територији покрајине драстично угрожена основна грађанска, политичка и демократска права Срба на Косову и Метохији.

Петковић је закључио да ће Београд, у интересу очувања мира у региону, наставити да се залаже за то да се сва отворена питања решавају дијалогом и мирољубивим средствима, али и да се конструктивност и кредибилност морају захтевати и од Приштине, јер је реч о процесу који треба да почива на међусобном поверењу и спремности на сарадњу, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Приштина одбија да спроведе договор о формирању ЗСО

Следећа вест

Све учесталији напади на верске објекте СПЦ на Космету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *