Приштина се обавезала да спроводи активности на формирању ЗСО

Нема коментара Дели:

Београд, 19. март 2023.
Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас на конференцији за новинаре након разговора у Охриду да је Србија спремна да ради на имплементацији предлога о нормализацији односа Београда и Приштине до својих црвених линија, које се односе на супротстављање признавању независности Косова и противљење пријему Косова у УН.

Вучић је у Палати Србија нагласио да у Охриду није потписао ниједан документ јер је Република Србија међународно правно призната држава, док Косово није.

Нисам ништа потписао јер не желим да правим међународно правне споразуме са Косовом, пажљиво и дисциплиновано водим рачуна о свакој речи коју изговарам, тешко је доказати да споразум постоји без потписа, али ја на сваком месту недвосмислено говорим о црвеним линијама Србије, поновио је председник Србије.

Он је рекао да јучерашњи разговори у Охриду, као ни сви други, никада нису лаки јер стране имају најчешће супротстављене интересе.

Вучић је истакао да је важно да више не зависимо само од приштинске добре воље, што је позитивна промена у преговарачком оквиру, већ и од онога колико смо ми спремни да урадимо.

Председник је нагласио да се Приштина обавезала на то да спроводи активности на формирању ЗСО.

Он је прочитао Имплементациони анекс споразума о путу нормализације односа између Београда и Приштине, договорен након разговора у Охриду, наводећи да он чини саставни део споразума и по њему се Косово и Србија обавезују да примене све обавезе на сврсисходан начин.

Председник је подвукао да стране примају к знању да ће Споразум и Анекс за имплементацију постати саставни делови процеса придруживања Косова и Србије Европској унији.

Како се додаје, стране такође примају к знању да ће посредник, ЕУ, одмах након усвајања Споразума и овог анекса, започети процес промене мерила за Поглавље 35 за Србију, која ће осликавати обавезе које проистичу из Споразума и Анекса.

Агенда косовске специјалне групе за нормализацију ће подједнако осликавати нове обавезе Косова које проистичу из Споразума и овог анекса. Стране су сагласне да као хитно прихвате Декларацију о несталим лицима, онако како је договорена у оквиру Дијалога уз подршку ЕУ.

Да би применило члан 7, Косово одмах покреће преговоре у оквиру Дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању конкретних договора и гаранција како би се обезбедио адекватан ниво самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога које је одредио посредник ЕУ.

У анексу се додаје да су стране сагласне да у року од 30 дана успоставе заједнички комитет за праћење, којим председава ЕУ. Спровођење свих одредби ће бити обезбеђено и надгледано од стране Заједничког одбора за праћење.

Да би се имплементирао члан 9, ЕУ ће организовати донаторску конференцију у року од 150 дана како би се формирао инвестициони и финансијски пакет помоћи за Косово и Србију, а исплата неће бити извршена пре него што ЕУ утврди да су све одредбе Споразума у потпуности извршене.

У тексту се наводи и да се Косово и Србија слажу да ће се сви чланови спроводити независно један од другог, и додаје да редослед ставова овог анекса не доводи у питање редослед његовог спровођења и њихове имплементације.

Такође, наводи се да се Косово и Србија слажу да неће блокирати примену ниједног члана.

Све расправе у вези са имплементацијом Споразума одвијаће се у склопу дијалога који води ЕУ.

Према Анексу, Косово и Србија признају да свако непоштовање својих обавеза из Споразума, овог анекса или претходних споразума о дијалогу може имати директне негативне последице по њихове процесе приступања ЕУ и добијање финансијске помоћи од ЕУ, закључује се у документу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Честитка поводом националног празника Хрвата у Србији

Следећа вест

Подршка СКГО изменама Закона о планирању и изградњи

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *