Приштина свакодневно изазива нове инциденте и нову кризу

Нема коментара Дели:

Београд, 14. децембар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са директором Дирекције за Балкан Министарства спољних послова Републике Италије Андреом Касконеом.

Петковић је саговорнику скренуо пажњу на насиље које се свакодневно спроводи над српским народом на Косову и Метохији, истакавши да Срби на барикадама бране свој опстанак, али и Бриселски споразум, који Приштина крши на сваком кораку и у сваком сегменту.

Директор Канцеларије је подсетио на то да је Београд испунио све договоре проистекле из Бриселског и свих других до сада постигнутих споразума, док Приштина није испунила своју највећу и најважнију обавезу, а то је формирање Заједнице српских општина, са којoм касни десет година.

Он је саговорника детаљно информисао о последњим догађајима на Косову и Метохији, при чему је посебну пажњу скренуо на слање косовских полицајаца РОСУ са дугим цевима и оклопним возилима на север покрајине, на хапшење полицајца Дејана Пантића, срчаног болесника, кога је косовска полиција оставила без лекова и тако угрозила његов живот, као и на уручивање пресуде Ивану Теодосијевићу, којом се Србима поручује да никада и нигде не смеју да проговоре о институционалном терору Приштине.

Према његовим речима, јучерашња одлука тзв. Владе Косова, којом се спрема експропријација земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток, док манастиру Високи Дечани још увек није враћено 24 хектара земљишта, еклатантан је доказ да на Косову и Метохији не постоји владавина права и да Приштина свакодневно изазива нове инциденте и нову кризу и да јој деескалација ситуације на терену не пада на памет.

Да је то тако, показује и чињеница да се етнички мотивисани инциденти, усмерени према Србима, увећавају из дана у дан, тако да их је до сада, у овој години било 137, указао је Петковић.

У том смислу, он је изразио очекивања да ће се наставити сарадња са Кфором и Еулексом у погледу очувања безбедности Срба у покрајини.

Београд остаје суштински заинтересован за очување мира и стабилности на Косову и Метохији и апелује да се одлучним политичким и дипломатским средствима спрече сви они који прете да новим конфронтацијама дестабилизују регион, закључио је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Србија тражи поштовање међународног права

Следећа вест

Албанци правним насиљем заузели одборничка места у Косовској Митровици

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *