Приштина у Бриселу одбила да разговара о ЗСО

Нема коментара Дели:

Београд/Брисел, 16. новембар 2021.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је да је Приштина данас у Бриселу одбила да учествује у директном разговoру са делегацијом Београда о Заједници српских општина (ЗСО).

Петковић је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) истакао да је управо ЗСО била данашња тема у Бриселу, онако како је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио у саопштењу од 30. септембра.

Приштина је та која одбија разговор о ЗСО, иако је наша страна врло директно инсистирала на њеном формирању и изнела конкретне кораке за формирање те заједнице, пренео је он.

Према његовим речима, то питање за нас је питање свих питања, то је суштина самог дијалога и ако хоћемо да разговарамо о нормализацији односа, то можемо искључиво уколико дође до формирања ЗСО, али и до имплементације свих претходно постигнутих споразума.

Директор Канцеларије је напоменуо да је то и јуче била порука министара спољних послова држава чланица ЕУ, и пренео да је београдски тим у Бриселу покренуо и друга питања, као што су правосуђе, енергетика, нестали, слобода кретања и питање које се односи на званичне посете.

С друге стране, како је навео, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти данас је послао поруке које убијају дијалог и урушавају све постигнуте споразуме.

Како можемо да разговарамо о било чему у Бриселу, када у истом дану Курти говори све супротно о самом споразуму. Ми ћемо инсистирати на ЗСО, јер је то за нас кључно питање. Посвећени смо дијалогу који је за нас важан, јер само тако можемо да решавамо историјски проблем који постоји између српског и албанског народа, рекао је Петковић.

Он је нагласио да је важно да се разговара, колико год ти разговори били тешки, и истовремено додао да очекује да ће из Приштине стићи изјаве како формирање ЗСО није било на дневном реду.

Чињеница да су одбили ЕУ и специјалног представника Лајчака да разговарају о тој теми, јасно показује да је то данас и те како била тема, предочио је Петковић.

Он је поновио да се Београд увек одазива на позив Брисела и да је увек спреман да разговара, док Приштина, с друге стране, чини све да уруши дијалог.

Према његовим речима, наша делагација увек долази спремна и са предлозима, за разлику од Приштине која дође са једном политичком паролом којом покуша да поремети цео процес дијалога, као што је био случај данас.

Петковић је нагласио да је Београд и данас учествовао у дијалогу, а то што није било трилатералног састанка јесте због тога што Приштина одбија да учествује у том формату.

Курти чини све како би обесмислио дијалог. Ми ћемо да се боримо и да учинимо све што је до нас, да испуњавамо своје обавезе, као што смо и до сада испунили све из Бриселског дијалога. Наша обавеза је да долазимо у Брисел, да разговарамо о свим питањима, а уколико Курти неће, то је питање за ЕУ и за њега, закључио је директор Канцеларије.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Положен камен темељац за вртић у Гораждевцу

Следећа вест

Нови напад на Србе на Косову и Метохији

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *