Приштина учинила све да онемогући нормалан живот Србa на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 10. децембар 2022.
Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је усаглашен текст који ће Београд упутити команданту Кфора, којим ће затражити повратак наших снага безбедности на Косово и Метохију.

Вучић је, у обраћању јавности поводом ситуације на Космету, навео да је са председницом Владе Србије Аном Брнабић и првим потпредседником Владе и министром спољних послова Ивицом Дачићем разговарао о наредним потезима Србије.

Он је најавио да ће одлука Владе, у складу са оним што је данас договорено бити донета у понедељак или у уторак, објаснивши да је Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН потврђено да ће договореном броју српског војног и полицијског особља бити допуштено да се врати на Космет да би обављао функције, како су наведене у Анексу 2.

Председник Републике је, читајући део усаглашеног текста, навео да до данас са Кфором нису вођени разговори о повратку Војске и полиције Републике Србије, додавши да нема илузија и да зна да ће они тај захтев да одбију.

Правнички језик је овде врло прецизан, па ћемо онда да видимо даље кораке, али је добро, да нам једног дана не би рекли да никада то нисмо тражили, истакао је Вучић.

Он је поручио да наша формално правна борба тек предстоји, истакавши да смо показали сваку жељу за компромисом, а да је Приштина учинила све да онемогући нормалан живот Србима на КиМ.

Вучић је указао на то да је Приштина погазила Вашингтонски споразум у потпуности и да ће 15. децембра и званично у Бриселу поднети захтев за чланство у Европској унији.

Он је рекао и да је тим поводом упутио писма председницима и премијерима пет земаља које нису признале независност Космета, подсетивши да, у складу са чланом 49 Уговора о ЕУ, пријем у Унији могу да траже само суверене државе, а не оне које то нису.

Председник Републике је прецизирао да је лична писма са различитим садржајем упутио лидерима Грчке, Румуније, Кипра, Словачке и Шпаније у којима им се, између осталог, захваљује што пружају подршку територијалном интегритету Србије и упозорава их на преседане и на погубност кршења међународног права.

Он је рекао и да ће Србија бити изложена до сада највећим и најтежим притисцима споља, и поручио да неће признати Косово нити одустати од захтева за формирање Заједнице српских општина.

Вучић је предочио да се наредни притисци могу очекивати већ од 17. децембра, када представници Немачке, Француске, САД и ЕУ дођу у Београд да објасне како морамо да се понашамо и какве ће бити последице ако се не понашамо тако.

Председник Републике је указао на то да је фактографски припремио све изјаве Аљбина Куртија у којима крши међународно право и Бриселски споразум како би се видело шта се све дешавало на КиМ.

Он је рекао да су Срби на северу КиМ реаговали на хапшење Дејана Пантића постављањем барикада јер су схватили да могу само да чекају када ће неко да дође по њих.

Према његовим речима, Пантић је ухапшен под оптужбом за тероризам због догађаја који се догодио када је Приштина покушала упад у зграду Општинске изборне комисије (ОИК), а у којој он живи.

Наше службе су веома озбиљно испитале цео случај. Разговарао сам са међународним партнерима и указао на апсолутну безобзирност оних који су акцију спровели и којом су угрозили мир, навео је он.

Вучић је нагласио да се Пантић противправно, супротно Бриселском споразуму и нормама међународног јавног права и њиховим законима, налази у бази, која је на отетој територији Срба у Лепосавићу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Албанци правним насиљем заузели одборничка места у Косовској Митровици

Следећа вест

Наставaк застрашивања Срба на Космету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *