Пројекти из оквира Зелене агенде добар извор раста

Нема коментара Дели:

Београд, 29. март 2023.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са амбасадором Финске у Србији Кимом Лахдевиртом о сарадњи двеју земаља, као и о спровођењу Зелене агенде.

Мали и Лахдевирт су разговарали о чланству Србије у Коалицији министара финансија у вези са климатским променама, а потпредседник Владе је истакао да ће Србија приступити поменутој коалицији и да се нада да ће и друге земље региона учинити исто.

Потпредседник Владе се исказао захвалност на позиву за приступање поменутој коалицији и истакао да је реч о изузетно важној теми, којој се Влада Србије посебно посветила у последњих неколико година.

Он је додао да је Србија 2021. године издала прву зелену обвезницу, као прва земља у региону и једина земља ван Европске уније и да је решила вишедеценијски проблем депоније у Винчи, као и да се у оквиру пројекта „Чиста Србија“ граде фабрике за пречишћавање отпадних вода и канализациона мрежа.

Мали је нагласио и да је норвешка компанија „Ристад“ ангажована за подршку у трансформацији енергетског сектора, као и да је улагање у тај сектор апсолутни приоритет Владе.

Потпредседник Владе је нагласио и да је за Србију најважније да њена економија настави да расте, као и да је спровођење пројеката из оквира Зелене агенде управо добар извор раста.

Лахдевирт је честитао министру Малом на признању „Реформатор године“, које му је доделио НАЛЕД, и у том контексту нагласио важност дигитализације за реформске процесе.

Он је додао и да је Финска дигитално најнапреднија земља у Европи.

Мали је, с тим у вези, истакао да у трансформацији и модернизацији Пореске управе управо учествује консултант из Финске, који је био и директор у тој управи у својој земљи.

Он је најавио и да следе нови важни пројекти у Управи царина, као што су еОтпремнице, те да ће, заједно са већ постојећим еФактурама, бити заокружен један веома важан процес који се дешава у привреди, наводи се у саопштењу министарства финансија.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Сарадња високошколских установа Србије и Српске на завидном нивоу

Следећа вест

Унапређење примене Закона о бесплатној правној помоћи

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *