Проналажење најбољег идејног решења за будући музеј Николе Тесле

Нема коментара Дели:

Београд, 24. новембар 2021.

Помоћница министра културе и информисања за културно наслеђе и дигитализацију у Влади Републике Србије Данијела Ванушић oтворила је данас онлајн конференцију „Истински музеј генија“.

Ванишић је том приликом истакла да ће пресељењем Музеја Николе Тесле у зграду старе Термоелектране „Снага и светлост“ бити обухваћено и прожето више аспеката заштите културног наслеђа.

Због драгоцених историјских и архитектонских вредности објекта некадашње термоелектране као споменика индустријског наслеђа, реконструкцији ће се приступити као свеобухватном плану ревитализације индустријских вредности објекта, креирању савремене музејске поставке и њиховом симболичном прожимању са ликом и делом Николе Тесле, рекла је она.

Према њеним речима, почетак модернизације и улазак у савремено доба у читавој Европи означен је почетком индустријализације и због тога се индустријско наслеђе представља као битан елемент заједничког европског идентитета које се у основи не може замислити без Теслиних изума.

Помоћница министра је објаснила да је, имајући у виду да је, у време када је подигнута, термоелектрана снабдевала читав Београд електричном енергијом, одлука да се овај објекат индустријског наслеђа ревитализује и оживи као нови савремени музеј Николе Тесле била логичан избор.

Ванушић је указала на то да и данас магија електричне енергије импресионира свет, нарочито када се помене име овог чувеног научника, који је својим импозантним експериментима дословно отпутовао у будућност.

Трансформација термоелектране и отварање Истинског музеја генија, како је истакнуто у називу конференције, има за циљ да учесници размене искуства, поставе питања и кроз живу стручну дискусију дају неке од одговора и препорука везаних за ревитализацију индустријског наслеђа, пресељење и ново брендирање музеја, истакла је она, додавши да Министарство пажљиво прати ток овог процеса и активно учествује у његовој реализацији.

Према њеним речима, Министарство је преко Развојне банке Савета Европе обезбедило средства бесповратне помоћи ради припреме и израде неопходне техничке документације реконструкције.

Како је објаснила, додатна буџетска средства намењена организовању јавног конкурса за архитектонско идејно решење биће обезбеђена кроз редован програм рада Музеја.

Помоћница министра је рекла да ће наредна година бити у знаку припреме, промишљања и налажења најбољег идејног решења за будући Музеј Николе Тесле.

Надам се да ће закључци, савети и идеје са ове конференције значајно допринети нашим будућим напорима да у Београду ускоро имамо Музеј Николе Тесле – Истински музеј генија, закључила је Ванушић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Отворени Дани српске културе у Темишвару

Следећа вест

Трећи форум уметничке сарадње у оквиру механизма НР Кина– ЦИЕЗ

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *