Проналажење најбољег начина за примену родно осетљивог језика

Нема коментара Дели:

Београд, 27. март 2023.
Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов указао је данас на неопходност проналажења најбољег начина за увођење и примену родно осетљивог језика, додавши да је то циљ друштвеног дијалога „Како до родно осетљивог језика?”.

Жигманов је на првом, од укупно три друштвена дијалога на ову тему, навео да је ресорно министарство, у сарадњи и уз подршку Aгенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена и Делегацијом Европске уније у Србији, организовало овај скуп у сусрет почетку законом прописане обавезе употребе родно осетљивог језика у јуну 2024. године.

Он је подсетио на историјат доношења Закона о равноправности полова и Закона о родној равноправности у Србији, и додао да се родно осетљивим језиком промовише равноправност жена и мушкараца у оквиру језика који се користи у личном и професионалном животу.

Министар је истакао да је циљ овог друштвеног дијалога и информисање свих страна, које су, према наведеном закону, дужне да континуирано прате остваривање родне равноправности у области друштвеног живота за коју су надлежни.

Жигманов је истакао да није намера да се отварањем ове теме уносе поделе међу лингвистичким експертима, с обзиром на то да је циљ друштвеног дијалога, свих 43 до сада одржаних, као и оних у припреми, да се саслушају стручна мишљења, тумачења и убеђења о тој теми.

У искреном друштвеном дијалогу превазилазимо личне баријере и ограничења, разбијамо предрасуде и дајемо прилику себи да не осуђујемо и да живимо отвореног ума, ширих видика и чистог срца, нагласио је министар.

На скупу су говорили и председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Муамер Бачевац, посебна саветница министра културе Гордана Предић, амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, шефица Канцеларије Aгенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women) Милана Рикановић и координаторка Женске парламентарне мреже Скупштине Војводине Стојанка Лекић.

У друштвеном дијалогу на наведену тему мишљења су разменили еминентни стручњаци представници Српске академије наука и уметности, Универзитета у Београду, Института друштвених наука, представници ресорних министарстава, представници Народне скупштине и јавних медијских сервиса.

Испред Министарства, друштвеном дијалогу присуствовали су и државни секретар Иван Бошњак и помоћници министра Нина Митић и Александар Радосављевић.

Наредни друштвени дијалог на исту тему биће организован у Новом Пазару 24. маја, а након тога и у Новом Саду 16. јуна ове године.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Деманти навода да Пирот остаје без затвора

Следећа вест

Спремност за интензивирање сарадње са немачким покрајинама

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *