Прописи којима се регулише рад правосуђа у складу са европским стандардима

Нема коментара Дели:

Београд, 5. април 2023.
Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Тања Мишчевић информисала је данас представника Немачке за Западни Балкан Мануела Зарацина о реформи правосуђа чије је спровођење у току, након што је усвојен сет закона који омогућава већу независност судова и тужилаштава.

Током састанка је било речи о најважнијим реформама које Србија спроводи у процесу европске интеграције, регионалној сарадњи, као и о помоћи коју је Србија спремна да настави да упућује Украјини.

Министарка је, представљајући активности Владе у спровођењу обавеза из приступног процеса, најавила да ће нацрт нове стратегије за борбу против корупције бити спреман током маја, као и да ће два нацрта измењених медијских закона бити ускоро спремна за јавну дебату.

Она је, такође, указала и на оно што је до сада наша држава постигла у погледу усаглашавања са визном политиком ЕУ, као и то да је у припреми ревизија плана законодавних активности у процесу приступања, о чему је информисана и Народна скупштина Републике Србије.

Саговорници су разговарали и о начинима како да се унапреди функционисање јединственог регионалног тржишта, како би користи од његове додатне либерализације имале све привреде и грађани на Западном Балкану.

Мишчевић је саговорника упознала и са помоћи коју је Србија до сада упутила Украјини преко Механизма ЕУ за цивилну заштиту и изразила уверење да ће наставити да то чини и убудуће, посебно имајући у виду и исказану спремност српске државе, али и привреде да буду од помоћи.

Зарацин је оценио да је квалитет прописа којима се регулише рад правосуђа добар и у складу са европским стандардима, указавши на то да је важно да примена тих прописа буде таква да допринесе култури јачања професионалних и етичких норми носилаца правосудних функција, као и јачању европских вредности, а пре свега бољој правној сигурности за све грађане.

Он је обавестио министарку да је један од разлога његове посете Србији и тај да сутра, 6. априла, симболично, ода пошту свим жртвама Другог светског рата у Србији.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

У наставку акције „Армагедон“ ухапшено 12 особа

Следећа вест

Отворено Јединствено управно место у Ћићевцу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *