Проширити сарадњу са УАЕ у области нових технологија

Нема коментара Дели:

Проширити сарадњу са УАЕ у области нових технологија
Београд, 17. март 2023.
Министар просвете у Влади Републике Србије Бранко Ружић разговарао је данас са министарком образовања и напредних технологија Уједињених Арапских Емирата Саром бин Јусуф ал Амири о могућностима за проширење сарадње двеју земаља у области образовања и нових технологија.

Ружић је истакао да је један од приоритета Србије процес дигитализације, укључујући и дигитализацију у образовању, због чега се школе континуирано опремају ИТ опремом и обезбеђују се нове дигиталне учионице.

На нивоу основног образовања уведена су два обавезна предмета, и то Дигитални свет и Рачунарство, напоменуо је он и додао да ученици завршних разреда имају прилику да уче и о вештачкој интелигенцији.

Министар је објаснио да се ученици средњих школа са овом облашћу упознају кроз неколико школских предмета, углавном изборних, и подвукао да је Србија фокусирана на иновативне приступе настави и учењу.

Према његовим речима, и на високошколским установама постоји седам мастер програма о вештачкој интелигенцији, при чему се очекује да ће више од 300 високообучених дипломаца одговорити на потребе индустрије, заједно са 3.000 дипломираних академаца из ИТ области годишње.

Такође, како је додао, инвестирано је у 12 истраживачких група на универзитетима у Србији које се баве вештачком интелигенцијом.

Ал Амири је рекла да је у УАЕ фокус, када је реч о образовању, такође на развијању вештина у области ИТ код ученика, као и развијање дигиталних и других компетенција наставника.

Према њеним речима, то су области у којима би требало усмерити будућу сарадњу са Србијом, уз област средњег стручног образовања.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Што пре започети производњу електричних аутобуса у „Икарбусу”

Следећа вест

Вучевић учествује на Форуму „Шуман” у Бриселу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *