Проширивање капацитета предшколског образовања у Крагујевцу

Нема коментара Дели:

Београд, 29. март 2023.
Министар просвете у Влади Републике Србије Бранко Ружић и градоначелник Крагујевца Никола Дашић потписали су данас Споразум о изградњи новог вртића у крагујевачком насељу Ердеч, капацитета 270 места.

Нови објекат простираће се на 1.700 метара квадратних, а његову изградњу финансираће Министарство просвете, уз подршку Светске банке, док локална самоуправа обезбеђује земљиште и комуналну инфраструктуру, дозволе и надзор.

Ружић је нагласио да се једино изградњом нових и проширивањем постојећих капацитета вртића могу створити предуслови за то да се још више деце обухвати предшколским васпитањем због чега је, уз подршку Светске банке, покренут пројекат којим се обезбеђује 11.000 нових места.

Он је објаснио да је до сада изграђено или је започета изградња 12 вртића у оквиру Пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање”, и додао да ће у изградњу обданишта у Крагујевцу бити уложено око 200 милиона динара.

Дашић рекао је да потреба за новим вртићима у Крагујевцу постоји годинама уназад, а тај проблем, као и у већини других градова и општина у Србији, решавао се финансирањем боравка деце у приближно 20 приватних обданишта, при чему је реч о 2.700 малишана.

Он је навео да, и поред тога, испод црте у просеку остане између 700 до 800 деце, оценивши да је ово веома важан дан за Крагујевац, јер смо корак ближе укидању листе чекања.

Изградња новог објекта у Крагујевцу део је пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ које спроводи Министарство просвете уз подршку Светске банке, а има за циљ да унапређује доступност предшколског васпитања и образовања, као и квалитет и услове.

До сада су завршени или је започета изградња обданишта у Сремској Митровици, Житорађи, Дољевцу, Мерошини, Лозници, два у Крушевцу, Владичином Хану, Прокупљу, Тутину, Смедереву, Шиду.

Поред вртића у Крагујевцу, предстоји почетак изградње објеката у Новом Пазару и Петровцу на Млави. Важан аспект пројекта је и инклузија малишана од најранијег узраста, као и едукација родитеља о овом питању. Пројекат се спроводи од 2018. године и вредан је 47 милиона евра.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Унапређење примене Закона о бесплатној правној помоћи

Следећа вест

Сарадња са Канадом на развоју вештачке интелигенције

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *