Прошле године забележен рекордан број саобраћајних прекршаја

Нема коментара Дели:

Београд, 29. март 2023.
Начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а пуковник полиције Славиша Лакићевић изјавио је данас, поводом 1000. семинара за возаче којима је одузета возачка дозвола због несавесне вожње, да се организовањем ових семинара директно унапређује безбедност саобраћаја.

Лакићевић је на конференцији за новинаре у организацији Агенције за безбедност саобраћаја рекао да податак да је у претходних 999 семинара 11.500 возача похађало семинар говори о томе колико је возача који не поштују саобраћајне прописе.

Он је истакао да оно што је упозоравајуће за све нас као друштво јесте то да је већина тих возача учинила више од једног тешког прекршаја, изгубила возачку дозволу и дошла у стање да похађа семинар за унапређење знања из области безбедности саобраћаја, као несавесни возач.

Начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а је нагласио да је 38 процената возача изгубило возачку дозволу јер су управљали возилом под дејством алкохола, а 14 процената због прекорачења дозвољене брзине.

Према његовим речима, један од приоритета у раду Управе саобраћајне полиције јесте да се из саобраћаја искључе возачи који управљају возилима под дејством алкохола и психоактивних супстанци.

Лакићевић је навео да је у 2022. години готово 70.000 таквих возача искључено из саобраћаја.

Имамо преко пола милиона возача који су санкционисани зато што су прекорачили дозвољену брзину кретања. Ти подаци су поприлично алармантни и говоре нам о томе да има возача који и даље праве грубе или теже прекршаје, указао је Лакићевић.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић рекао је да је прошле године забележен рекордан број прекршаја у Републици Србији.

Стаматовић је подсетио на то да су Законом о безбедности саобраћаја од 2009. године уведени казнени поени и да ко прикупи 18 казнених поена у року од две године, губи возачку дозволу.

Једини начин да врати возачку дозволу је да похађа овакав семинар. Након похађања семинара полаже се испит. Тек неко са положеним испитом има право да врати возачку дозволу. До сада, 11.000 возача је вратило возачке дозволе. Алкохол је најчешћи разлог, када су у питању прекршаји због којих се изгуби возачка дозвола, а затим прекорачење дозвољене брзине, рекао је Стаматовић.

Он је рекао да повратници чине мање од један одсто полазника семинара.

Апелујемо на све возаче, посебно на оне са пробним дозволама, да поштују саобраћајне прописе и воде рачуна, како о себи тако и о другим учесницима у саобраћају, поручио је он.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Ухапшена једна особа због изазивања опште опасности

Следећа вест

Ухапшена једна особа због покушаја тешког убиства

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *