Провокације Приштине водиле ка озбиљним сукобима на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 1. август 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је данас да је ситуација на Космету синоћ била на корак до озбиљних сукоба које је планирала Приштина, лажно оптужујући Београд да он жели сукоб и дестабилизацију Западног Балкана.

Петковић је, на ванредној конференцији за медије у Влади Србије, оценио да дводневна агонија и озбиљна криза у коју су нас све гурнули Аљбин Курти и Приштина показују све размере милитантности Куртија, али и то да претња Србима на северу покрајине не престаје.

Он је указао на то да је синоћ преко 100 до зуба наоружаних РОСУ специјалаца, са оклопним возилима и воденим топовима, било спремно да упадне на север покрајине и да се обрачуна са српским народом, који је бранио право на слободу кретања и на опстанак.

Петковић је одбацио оптужбе Куртија да ми желимо сукобе, да желимо да упадамо на Космет, да дестабилизујемо простор Западног Балкана.

Који би интерес Београда био да то ради, запитао се директор Канцеларије за Косово и Метохију и нагласио да се догађало управо супротно и да је председник Вучић много пута у обраћању позивао на мир.

Према његовим речима, да смо ми желели сукобе, не би онда ни повлачили барикаде, јер оне нису саме себи циљ, већ су једини начин да српски народ укаже на терор и проблеме са којима се суочава сваки дан.

Ми не желимо никакве проблеме на Косову и Метохији јер тамо живе наши људи, наша деца, истакао је он, указавши на то да Курти сваког дана износи неистине, али да нигде не пише да Срби морају да се одрекну српских личних карата и КМ таблица.

Београд је озбиљном иницијативом успео да заустави неразумне одлуке Аљбина Куртија и упозорио власти у Приштини да им не падне на памет да са дугим цевима улазе на север Космета, нагласио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Он је подсетио на то да је председник Вучић све време позивао представнике Квинте да реагују, као и да је разговарао са представницима ЕУ, Русије, а да ће сутра разговарати са генералним секретаром НАТО-а.

Упитан за наставак дијалога, Петковић је рекао ће делегација Београда доћи у Брисел чим Мирослав Лајчак упути позив.

Нема алтернативе дијалогу, само ту можемо да се договарамо, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију и најавио да ће Београд наставити да издаје личне карте и регистарске таблице Србима са Космета, наводећи да тиме не крши ниједан споразум, већ поштује свој Устав и законе.

Провокације Приштине водиле ка озбиљним сукобима на Космету

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Конституисана Народна скупштина Србије

Следећа вест

Због једностраних потеза Приштине ситуација на Космету никад тежа

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *