Пуна подршка активностима цивилног сектора у области културе

Нема коментара Дели:
Пуна подршка активностима цивилног сектора у области културе

Београд, 20. јун 2023.
Министарство културе Владе Републике Србије саопштило је данас да путем бројних конкурса, које расписује у областима савременог стваралаштва и међународне сарадње, као и других активности, пружа пуну подршку функционисању свих сегмената културе, подједнако буџетским корисницима и уметницима и организацијама из цивилног сектора.

У саопштењу издатом поводом инсинуација изнетих на окупљању испред Министарства културе и низа увреда на рачун рада министра културе Маје Гојковић, као и примедби на ток састанка одржаног 9. јуна са представницима Асоцијације Независна културна сцена Србије, наводи се да опредељивање средстава по основу конкурса није резервисано унапред ни за једног учесника, нити постоји вишегодишња „ВИП карта“ за сталне добитнике новца грађана Србије.

Само у последње три године, на конкурсима у области савременог стваралаштва и међународне сарадње, на којима су појединци и организације из цивилног сектора већином учествовали, од 1.933.583.691 динара опредељених средстава, добили су 1.179.582.031 динара, односно 61 одсто свих средстава.

У последње три године, у оквиру Сектора за савремено стваралаштво, укупно је за конкурсе опредељено 1.654.416.160 динара, од чега је за пројекте независних корисника издвојено 910.279.500 динара, или 55 одсто укупног буџета.

Примера ради, у овој години на конкурсима Министарства у области савременог стваралаштва пројекти цивилног сектора су подржани са 340.042.500 динара, што је 65 одсто укупног износа намењеног за све конкурсе у области савременог стваралаштва.

У области међународне сарадње, укупан буџет свих конкурса у периоду од 2016. до 2023. године износио је 447.443.056 динара, од чега је цивилном сектору опредељено 321.718.290 динара, односно 72 одсто.

Поред конкурса, подршка савременој уметности и уметницима долази и кроз друге програме Министарства, како кроз улагања у инфраструктуру, тако и кроз подршку наступима на међународним фестивалима и за мобилност уметника.

Продукција савремене уметности подржава се и у оквиру новог програма Министарства „Престоница културе Србије“, и она је важан сегмент овог пројекта, будући да су средства која су опредељена за Чачак, као прву националну престоницу културе, намењена унапређењу галеријског простора и услова за рад уметника, као и програме намењене промоцији савремене уметности.

Реално сагледавајући све ове податке, не може се говорити о изостанку бриге, имајући у виду да је Министарство и у протеклим годинама и у актуелној, значајно подржавало и подржава активности целокупног невладиног сектора.

Овај сектор је свакако важан и драгоцени део српске и међународне културне сцене, посебно када се има у виду да је у Србији регистровано више од 2.000 субјеката из невладиног сектора у области културе, од којих јe њих приближно 100 чланова Асоцијације НКСС.

Напомињемо и да је Министарство културе чланове конкурсних комисија предложило из редова истакнутих културних посленика у својим областима, да су комисије биле аутономне у одлучивању, а њихове одлуке донете у складу са јасним и прецизно дефинисаним критеријумима и условима конкурса.

Министарство наглашава да је увек спремно на конструктиван приступ и дијалог са појединцима и организацијама које делују на пољу културе, и у том циљу је и одржан састанак са представницима Асоцијације НКСС.

Службе Министарства завршавају одговор на сугестије које су изнете на састанку са представницима те асоцијације, с тим што сигурно не могу бити уважене оне сугестије које су у супротности са важећим законским процедурама, које су уређене Законом о култури.

Такође, не могу бити уважене оне сугестије које су у супротности са законима који уређују поступке припреме доношења и извршења буџета Републике Србије, као што су Закон о буџетском систему и Закон о буџету Републике Србије, додаје се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Нова могућност повезивања привреде и електронске управе

Следећа вест

Вучевић дочекао председника Републике Кубе на београдском аеродрому

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *