Расписано шест јавних позива за помоћ избеглицама и интерно расељеним лицима

Нема коментара Дели:

Београд, 20. јул 2023.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић изјавила је да је расписано шест јавних позива за доделу помоћи избеглицама и интерно расељеним лицима за куповину сеоских кућа са окућницом, грађевински материјал, закуп са могућношћу куповине четири стамбене јединице у Лазаревцу, као и за огрев.

Станисављевић је у изјави за агенцију Танјуг објаснила да се први јавни позив односи на јединице локалне самоуправе које могу да конкуришу до 21. јула ове године, а у питању је додела средстава за огрев социјално угроженим породицама избеглих и интерно расељених лица.

Она је навела да је за обезбеђивање огрева за приближно 2.400 најугроженијих избегличких и интерно расељених породица укупно опредељено 60 милиона динара, при чему се по породици додељује износ од 35.000 динара.

Комесарка за избеглице и миграције је истакла да након овога јединице локалне самоуправе расписују јавне позиве на које се корисници из тих локалних самоуправа пријављују.

Према њеним речима, други јавни позив односи се за доделу у закуп са могућношћу куповине четири стамбене јединице у двојном монтажном стамбеном објекту у Лазаревцу, а рок за подношење пријава је 25. август ове године.

Станисављевић је прецизирала да се на јавни позив могу пријавити избеглице и бивше избеглице које имају пријављено боравиште/пребивалиште на територији града Београда, а све потребне информације о расписаном јавном позиву могу се добити код повереника у општини Лазаревац.

Остала четири јавна позива односе се на расподелу средстава локалним самоуправама кроз доделу пакета грађевинског материјала и куповину сеоских кућа са окућницом за породице избеглица и интерно расељених лица, које могу да конкуришу до 26. јула ове године, предочила је она, додавши да се позиви односе на локалне самоуправе на чијој територији се налазе неформални колективни центри.

Комесарка је навела да је максимални износ средстава који се може доделити за набавку пакета грађевинског материјала 800.000 динара, а за куповину сеоске куће 1.950.000 динара по породичном домаћинству, додавши да ће овим средствима бити обезбеђено најмање 329 стамбених решења.

Она је указала на то да је у овој години Комесаријат већ определио приближно 400 милиона динара за побољшање услова становања избеглица и интерно расељених лица док су у расељеништву, подржавајући 55 јединица локалне самоуправе које и даље улажу напоре да се овим људима обезбеди кров над главом.

Станисављевић је рекла да се сви јавни позиви са пратећом документацијом налазе на сајту Комесаријата за избеглице и миграције Србије, при чему је упутила позив локалним самоуправама да се пријаве на ове јавне позиве како би се заједничким залагањем побољшали услови становања избегличким породицама које немају решено стамбено питање.

Комесарка је најавила да ће од септембра бити расписани нови јавни позиви за збрињавање избеглица и интерно расељених лица који ће се односити за куповину сеоских кућа и нових пакета грађевинског материјала.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Наставак рада на унапређењу положаја ратних војних инвалида

Следећа вест

Србија се задужује ради инвестиција које ће отплатити саме себе

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *