Раст индустријске производње 1,7 одсто током 11 месеци ове године

Нема коментара Дели:

Београд, 29. децембар 2022.
Републички завод за статистику саопштио је данас да је индустријска производња у Србији порасла за 1,7 одсто у периоду јануар–новембар 2022. године у односу на исти период прошле године, а само у новембру је повећана за 0,4 одсто на годишњем нивоу.

У односу на просек у 2021. години, индустријска производња је у новембру била већа за 6,3 одсто.

Раст производње на годишњем нивоу забележен је у новембру у сектору снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација за 8 одсто и у рударству за 3,4 одсто, док је у прерађивачкој индустрији регистрован пад од 1,4 одсто.

Према статистичким показатељима, раст производње у односу на новембар 2021. године, остварен је у производњи капиталних производа за 9,1 одсто, производњи трајних производа за широку потрошњу такође за 9,1 одсто, и производњи енергије за 5,4 одсто.

Насупрот томе, производња нетрајних производа за широку потрошњу је опала за 0,9 одсто међугодишње, а интермедијарних производа, осим енергије, за 6 одсто.

Према десезонираним подацима, укупна индустријска производња је у новембру била за 0,4 одсто већа него у октобру, док је прерађивачка остварила раст од 0,8 одсто.

У односу на просек у 2021. години, индустријска производња је у новембру укупно остварила раст од 1 одсто, а прерађивачка је опала за 0,6 одсто, према десезонираним подацима.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

У новембру 49,2 одсто туриста више него у истом месецу 2021. године

Следећа вест

Вулета и Датунашвили најуспешнији спортисти Србије у 2022. години

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *