Развој сарадње на пољу културе у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“

Нема коментара Дели:
Развој сарадње на пољу културе у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“

Београд, 20. јун 2023.
Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић и министарка културе Северне Македоније Бисера Костадиновска Стојчевска присуствовале су вечерас у Коларчевој задужбини гала концерту поводом 100-годишњице Београдске филхармоније, који је предводио диригент Зубин Мехта.

Гојковић је указала на то да овим концертом почиње и део велике иницијативе „Отворени Балкан“ на пољу културе, са циљем да се сарадња у овој области између Србије, Северне Македоније и Албаније додатно учврсти.

Она је подсетила на то да је та иницијатива најпре покренута са циљем унапређења економске сарадње у региону, а заживела је и показала се важном и на пољу културе.

Потпредседница Владе је навела да је то потврђено и потписивањем Меморандума о разумевању о сарадњи у области културе на Западном Балкану у Охриду пре годину дана између министарстава културе Србије, Албаније и Северне Македоније.

Гојковић је рекла да ће након концерта у Београду, Београдска филхармонија наступити у Скопљу и Тирани и додала да је у оквиру иницијативе Отворени Балкан планирана и изложба „Супстрати“ у Културном центру Србије у Паризу од 13. јула до 11. августа, на којој ће, кроз радове три уметника бити приказано историјско, природно и архитектонско наслеђе региона.

Стојчевска је нагласила да је културна сарадња три државе на високом нивоу, као и да очекује да ће бити додатно унапређена у наредном периоду и истакла да су, иако различите, културе три земље блиске и имају заједничке карактеристике.

Развој сарадње на пољу културе у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Вучевић дочекао председника Републике Кубе на београдском аеродрому

Следећа вест

За шест месеци просечна пензија у Србији износиће 390 евра

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *