Развојна шанса за Трговиште у подршци индустрији и микробизнису

Нема коментара Дели:

Трговиште, 19. јул 2023.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек и председник општине Трговиште Ненад Крстић потписали су данас Уговор о суфинансирању пројекта реконструкције приступне саобраћајнице до индустријске зоне у Доњој Трници, за који је издвојено 13,2 милиона динара.

Ђерлек је том приликом оценио да реализацијом оваквих развојних пројеката обезбеђујемо услове за развој Трговишта, општине коју дефинише вишедеценијска демографска исцрпљеност и која припада групи девастираних општина дуже од пет деценија.

Министар је истакао да је, имајући у виду чињеницу да ова пчињска општина своју развојну шансу види у подршци индустрији и микробизнису, циљ да индустријска зона у Доњој Трници буде препозната као потенцијал раста и место за домаће и стране инвеститоре.

Реконструкцијом приступног пута, како је навео, општина ће добити и комунално опремљену индустријску зону повезану са државним путем и насељем.

Крстић је, говорећи о значају пројекта, истакао да, с обзиром на то да општина припада IV групи развијености, индустријска зона за Трговиште у будућности може представљати мотор економског развоја и утицати на смањење незапослености.

Крстић је навео да је реализација развојних пројеката уз подршку Владе Србије, једини начин да се становништво задржи и омогући опстанак општина које припадају крајњем југу Србије.

Како је истакнуто, иницијатива председника Републике Србије Александра Вучића за израду посебне радне групе за Пчињски, Јабланички и Топлички округ, неопходна је како би се зауставили негативни демографски трендови, одлазак људи и стручних кадрова из овог дела Србије.

У том светлу, поручио је Ђерлек, опремање индустријских зона може представљати велики потенцијал за развој и у значајној мери утицати на побољшање квалитета живота грађана ове општине и читавог Пчињског округа.

Министар је, у оквиру обилазака подручја погођених недавним поплавама и прикупљања података на терену, посетио и Основну школу „Бранко Радичевић“ у Трговишту која је претрпела велика оштећења услед обилних падавина у мају и јуну ове године.

Он је истакао да је приоритет Владе Србије санација школа које су претрпеле штете током поплава, како би ученици почетак школске године започели у својим школским објектима.

Морамо пружити помоћ општинама попут Трговишта, које немају могућност да самостално санирају последице непогода, како би се живот за њихове грађане што пре вратио у токове нормалног функционисања, оценио је Ђерлек.

Председник општине Трговиште известио је министра Ђерлека о томе да је, осим основне школе, тешко оштећена Јавна библиотека „Антоније Поповић“, објекат Народна кухиње Црвеног Крста, Основна школа „Вук Караџић“ у селу Доњи Стајевац, али и више локалних путева у овој општини.

Министар је поручио да Владе Србије ради на пакету мера помоћи и да ће  настала штета на објектима и путној инфраструктури бити санирана у најкраћем могућем року.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Одлична сарадња министарстава правде Србије и Мађарске

Следећа вест

Потписан Меморандум о разумевању између МСП и Агенције за спречавање корупције

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *