Регионална сарадња кључна за решавање проблема у сектору енергетике

Нема коментара Дели:

Београд, 17. новембар 2022.
Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас на регионалној конференцији „Могућности улагања у обновљиве изворе енергије на Западном Балкану” да је напредак у сектору енергетике једно од најважнијих питања за све владе у региону.

Вучић је истакао да су у области енергетике потребне бројне реформе, али и промене навика и огромна улагања, и то између 16 и 30 милијарди евра наредних година, наводећи да нема лаких ни једноставних решења, али да се све то мора предузети.

Он је рекао да је ове године констатовано да у Србији постоје дубоки, суштински проблеми, и то не само када је реч о диверзификацији снабдевања гасом и нафтом, већ и када је реч о старим технологијама у термоелектранама.

Такође, председник је додао да ничег новог нема ни када је реч о хидропотенцијалима и да држава није у позицији да повећа проценат обновљивих извора енергије у укупној понуди и потрошњи.

Србија је због тога замолила партнере из Норвешке, али и из Велике Британије да јој помогну, додајући да су норвешки партнери били од велике помоћи и после неколико месеци, током којих су помно пратили ситуацију у Србији, имају краткорочне, средњорочне и дугорочне предлоге и постављене приоритете у вези са тим шта треба да урадимо.

Морамо и наше преносне системе много боље да повежемо, гасне интерконекторе и нафтоводе, а ово је прилика и за стране инвеститоре, али и за све нас, да повећамо ниво БДП-а, стопу раста, уз истовремено тежак изазов да се задржи фискална стабилност, рекао је Вучић.

Председник је указао и на то да 45 одсто буџета за следећу годину иде на нашу расходну страну када је у питању снабдевање енергентима, што показује колико је то постало важно.

Он је поручио инвеститорима да су добро дошли у Србију, а амбасадорима и свим свим учесницима скупа захвалио на подршци, изразивши очекивање да ће заједнички стићи до решења, за бољу будућност свих.

Заменик министра енергетике и специјални изасланик премијера Краљевине Норвешке за енергетику Андреас Ериксен оценио је да је регионална сарадња кључна по питању решавања проблема у области енергетике.

Ериксен је истакао да је рат у Украјини донео неизвесност по питању снабдевања руским гасом, као и да то све утиче и на домаћинства и индустрију.

Знам колико је важна сарадња сарадња у региону и размена енергената да бисмо решили овај проблем, рекао је он, додавши да је ово регион на којем се може радити на изградњи поверења и заједничких решења.

Норвешка ће наставити да на поуздан начин обезбеђује енергенте, рекао је Ериксен и напоменуо да је и до сада његова земља четвртину гаса достављала ЕУи Великој Британији, а да је циљ да се сада ради на новом систему ветро-турбина и да Норвешка већ добија струју из обновљивих извора, а да зелена транзиција пружа велике могућности.

Конференцију у Палати Србија организују aмбасадe Краљевине Норвешке у Београду и Сарајеву, у сарадњи са Нордијском пословном алијансом, Пословном асоцијацијом Норвешка–БиХ и норвешким партнерима за сарадњу у области енергетике.

На скупу учествују и председник Владе Албаније Еди Рама, председник Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски, председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић и председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија.

Регионална сарадња кључна за решавање проблема у сектору енергетике

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Сачувати домаћу привреду и права радника

Следећа вест

Меморандум о сарадњи Србије, Мађарске и Аустрије у борби против илегалних миграција

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *