Регионални развој од великог значаја за укупан развој земље

Нема коментара Дели:

Београд, 12. април 2023.
Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек разговарао је данас са амбасадором Словеније у Србији Дамјаном Бергантом о институционалној подршци и повезивању са овом земљом у области регионалног развоја.

Ђерлек је том приликом оценио да су искуства земаља попут Словеније, која има добро развијену и разгранату мрежу регионалних развојних агенција и ефикасно управљање кохезионом политиком, изузетно значајна за Србију.

Словенија је, како је навео министар, уједно и један од наших највећих инвеститора, чије компаније запошљавају више од 25.000 радника, изразивши уверење да ће се број словеначких компанија у будућности повећавати.

Он је истакао да је регионални развој једно од најважнијих питања за уравнотежени развој економије једне земље, додајући да је пред нама комплексан задатак успостављања стратешко-институционалног оквира који би обезбедио континуитет у кохезионој политици Србије.

Бергант је, наводећи да су наше две земље, осим добре политичке сарадње, важни привредни савезници, нагласио да ће Словенија наставити подршку Србији у оквиру евроинтеграција, пре свега на техничком и експертском нивоу.

Он је истакао да је коришћење европских фондова у области регионалног развоја, значајно за обе земље и предложио директну сарадњу са Министарством за кохезиону политику Словеније.

Како је навео министар Ђерлек, од великог значаја за Србију је сарадња у области заштите животне средине, која је све више у фокусу, а имајући у виду то да је Словенија учинила значајне кораке на пољу имплементације Зелене агенде.

На састанку је истакнуто да је кохезиона политике, не само питање развоја, већ и демографско и да од развијености региона и округа зависи развој држава у целости.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Односи Србије и Француске у сталном успону

Следећа вест

Састанак Вучића и чланова Владе са представницима Срба са Космета 13. априла

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *