Ревитализовати Меморијални комплекс „Бошко Буха“ код Пријепоља

Нема коментара Дели:

Београд, 27. март 2023.
Помоћница министарке културе у Влади Републике Србије за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић састала се данас са представницима Иницијативе за обнову Меморијалног комплекса „Бошко Буха“ на Јабуци код Пријепоља.

Ванушић је нагласила да је Министарство културе посвећено проналаску одговарајућег решења за ревитализацију овог меморијалног комплекса, споменика културе од изузетног значаја.

Она је указала на то да је став Министарства културе да неће бити јавне продаје Меморијалног комплекса ,,Бошко Буха“ с обзиром на то да се ради о културном добру од изузетног значаја које по закону не може бити предмет продаје без претходно прибављених сагласности надлежних органа и институција, због чега је Министарство културе у два наврата већ обуставило јавну лицитацију.

На састанку је указано на то да је Републички завод за заштиту споменика културе, као надлежна установа заштите, извршила увид у стање Меморијалног комплекса „Бошко Буха“ на Јабуци и ради на утврђивању мера заштите, прикупљању целокупне неопходне техничке и историографске документације у циљу припреме детаљног Програма заштите, ревитализације и уређења комплекса, на основу којег ће бити донет динамички план активности у циљу заштите и очувања овог меморијалног комплекса.

Ванушић је напоменула да ће Министарство културе, у сарадњи са Републичком дирекцијом за имовину, Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарством финансија радити на решавању имовинско-правних питања.

С обзиром на то да је заштита ратних војних меморијала регулисана законом који је у надлежности Министарства за рад, борачка и социјална питања, сва питања ће се решавати у заједничкој сарадњи.

На састанаку је наглашено да је значајно да се паралелно са решавањем имовинско – правних питања ради на студији изводљивости која ће указати на најбоља решења у виду даље намене овог комплекса и његове самоодрживости.

На састанку је договорено да Иницијатива за обнову Меморијалног комплекса “Бошко Буха” учествује у предлагању најбољих решења за развој туристичких и образовних програма намењених деци и младима, наводи се у саопштењу Министарства културе.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Приврженост Србије политици мира и сарадње

Следећа вест

На болничком лечењу 179 пацијената оболелих од COVID-19

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *