Сачуваћемо наш народ на Космету од погрома и прогона

Нема коментара Дели:

Београд, 21. август 2022.
Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас у обраћању грађанима, након најновије рунде разговора у Бриселу на највишем нивоу, да смо доведени у тешку ситуацију, али да неће бити избегличких колона Срба са Космета и да ћемо сачувати наш народ у покрајини од погрома и прогона, ако НАТО то не буде желео.

Вучић је, подсетивши на почетку обраћања на то да се на Косову и Метохији још од 1999. године спроводи перманентан терор над српским становништвом, објаснио грађанима шта се збивало у Бриселу, шта нас чека, шта можемо и шта ћемо тим поводом предузети.

Председник је навео да је делегација Београда у Бриселу, у наставку дијалога са Приштином, имала четири задатка.

Урадили смо све што је у нашој моћи да сачувамо мир, стабилност, сигурност и безбедност, морали смо да избегнемо свеопшту осуду Запада против Србије – да нисмо били довољно за компромис, да нисмо дошли са идејом и предлозима како да се до компромиса и дође, објанио је Вучић.

Такође, како је додао, морали смо да бринемо и о томе како ће то у свим деловима света да изгледа, да ли ћемо ми да будемо проглашени за некога ко спроводи агресију, води у нестабилност и несигурност, или ћемо дати више него што је могуће како би се видело да је друга страна та која не жели ништа, већ води у нестабилност, немире, сукобе и рат.

Према његовим речима, четврти задатак јесте да обезбедимо опстанак нашег народа на Космету.

На другој страни, како је нагласио, Албанаци на Космету имају два циља, а то су укидање било чега што има везе са српском државом и коначни прогон и протеривање српског живља из покрајине, због чега су Аљбин Курти и албанска страна одбијали све предлоге наше делегације у Бриселу.

Он је предочио да тачка 7 о слободи кратања споразума из 2011. каже да ће власници аутомобила са пребивалиштем на Космету користити РКС или КС таблице и да ће свака страна уложити максималне напоре да обезбеди спровођење споразума, као и да ће привремена мера власти у Београду бити да омогући возилима са Косова и Метохије, која имају КС таблице, да путују преко њене територије или на њену територију.

Међутим, како је додао, Курти је у Бриселу рекао да сви морају да имају РКС таблице, а не КС које издаје Унмик и које су статусно неутралне.

У споразуму из 2011. у тачки 3 се истиче да свака страна може применити личне карте праћене писаним улазно-излазним документима за становнике друге стране који желе да транзитно путују, објаснио је Вучић и додао да су Албанци рекли да хоће да издају документ као што централна Србија издаје њима када улазе у централну Србију, али и за Србе са севера Космета.

Према његовим речима, наша страна је пристала на то да издају који год хоће папир за Србе из централне Србије, али да не могу да издају те папире Србима са Космета, јер они нису друга страна, нити су у транзиту.

Председник је рекао да је нашој страни било стало да направи споразум, готово по сваку цену, како се не био угрозио живот ниједног човека на КиМ, али да Приштина то није хтела да прихвати.

Вучић је навео да је делегација Приштине у Бриселу понудила да се разговара о такозваном генералном споразуму, који садржи шест тачака:

  1. Генерални принципи билетарних односа: a) међусобно признање, б) улазак у све међународне организације;
  2. Решавање проблема из прошлости: а) решавање проблема несталих, б) констатовање и решење проблема силованих особа, в) расељена лица, г) да се реши питање уништења јавне својине и артeфаката које је Србија наводно отела, д) Србија да плати ратну одштету;
  3. Сарaдња у будућности;
  4. Исти однос и иста права мањина – што би значило иста права Срба на Космету и Албанаца у Бујановцу и Прешеву;
  5. Поновно разматрање претходно договорених споразума,
  6. Решавање неспоразума.

Вучић је позвао НАТО да прекине упаде специјалних косовских јединица на север покрајине и да почне да примењује споразуме које су сами потписали.

Он је навео да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг потврдио да постоји јасан договор о покретима према северу, а који је Приштина више пута прекршила.

Председник је пренео и да је начелник генералштаба Милан Мојсиловић данас разговарао са командантом Кфора, којем је поручио да је њихов посао да спрече долазак специјалних косовских јединица на север.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Једностране акције Приштине могу угрозити безбедносну ситуацију на Космету

Следећа вест

Политичке структуре у Приштини не препознају вредност дијалога

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *